Green Economy Τετάρτη 31/08/2022, 22:00
GREEN ECONOMY

Η αγορά πετρελαίου θα έχει μικρό πλεόνασμα σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ+

Η αγορά πετρελαίου θα έχει μικρό πλεόνασμα σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ+

Η αγορά πετρελαίου θα έχει μικρό πλεόνασμα μόλις 0,4 εκατ. bpd το 2022, πολύ λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν νωρίτερα, σύμφωνα με τον OPEC+, λόγω της υποπαραγωγής των μελών του, ανέφεραν στο Reuters πηγές του OPEC+.

Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες πριν από μια συνάντηση πολιτικής του ΟΠΕΚ+ στις 5 Σεπτεμβρίου και πάνω από μία εβδομάδα αφότου η ηγέτης του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία είπε ότι ο όμιλος ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Η Μικτή Τεχνική Επιτροπή (JTC), η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη, συμβουλεύει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστούς ως ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+, σχετικά με τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Πριν από τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, η JTC είχε εκδώσει μια έκθεση, αναφέροντας ότι το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου θα ανερχόταν σε 0,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο καλύτερο σενάριο.

Μετά τη συνάντηση το ποσοστό υπολογίστηκε στα 0,4 εκατομμύρια bpd, δήλωσαν δύο πηγές του OPEC+, καθώς ο όμιλος αποφάσισε να συμπεριλάβει στα ισοζύγια σημαντικούς αριθμούς υποπαραγωγής από τα μέλη του.

Ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να μειώσει την παραγωγή εν μέσω αστάθειας στην αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, λόγω της χαμηλής ρευστότητας και της αποσύνδεσης με τις φυσικές αγορές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Πέντε πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την πολιτική παραγωγής μετά τον Σεπτέμβριο και εάν η ομάδα παραγωγών θα μειώσει την παραγωγή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News