Green Economy Τρίτη 23/08/2022, 22:59
GREEN ECONOMY

Η Toyota αναγνωρίζει την εξουσία της Καλιφόρνια για τον καθορισμό προτύπων εκπομπών οχημάτων

Η Toyota αναγνωρίζει την εξουσία της Καλιφόρνια για τον καθορισμό προτύπων εκπομπών οχημάτων

Η Toyota ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναγνωρίζει την εξουσία της πολιτείας της Καλιφόρνια να ορίζει πρότυπα εκπομπών οχημάτων βάσει του νόμου για τον καθαρό αέρα των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η κίνηση, αυτή, θα την καταστήσει επιλέξιμη για αγορές κυβερνητικού στόλου από την Καλιφόρνια.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνια (CARB) Liane Randolph δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο ήταν ικανοποιημένο με την απόφαση της Toyota. «Αν και είχαμε διαφορές στο παρελθόν, ανυπομονούμε να προωθήσουμε τα #ZEV μαζί σε θετική βάση», έγραψε η Randolph στο Twitter, αναφερόμενη στα οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Το CARB, ήδη από την Πέμπτη, πρόκειται να υιοθετήσει νέους κανόνες εκπομπών ρύπων οχημάτων. Εάν εγκριθούν, οι κανονισμοί θα υποβληθούν για έγκριση στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).

«Αν και έχουμε κοινές προκλήσεις ενώπιον μας, δεσμευόμαστε για μειώσεις εκπομπών ρύπων και εισαγωγές οχημάτων σύμφωνα με τα προγράμματα του CARB», έγραψε ο Chief Administrative Officer της Toyota Β. Αμερικής, Christopher Reynolds στον κυβερνήτη της CARB και της Καλιφόρνια, Gavin Newsom.

Το 2019, η Toyota ενώθηκε με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και υποστήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να αφαιρέσει από την Καλιφόρνια την εξουσία να ορίζει πρότυπα εκπομπών, λέγοντας ότι ο κανονισμός παρέχει στους κατασκευαστές οχημάτων τη βεβαιότητα ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στα ομοσπονδιακά πρότυπα οικονομίας καυσίμου.

Δεκαεπτά πολιτείες των ΗΠΑ συμφώνησαν να υιοθετήσουν τους κανόνες εκπομπών καυσαερίων της Καλιφόρνια και 15 υποστήριξαν τις απαιτήσεις της για οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Τον Ιανουάριο, η General Motors δήλωσε ότι συμφώνησε να αναγνωρίσει την εξουσία της Καλιφόρνια να ορίζει πρότυπα εκπομπών οχημάτων, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Καλιφόρνια δήλωσε ότι θα σταματήσει όλες τις αγορές νέων οχημάτων για στόλους της πολιτείας από την GM, την Toyota και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που υποστηρίζουν τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη των εκπομπών ρύπων.

Η Καλιφόρνια σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση νέων επιβατικών οχημάτων με βενζίνη από το 2035, ένα βήμα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να υποστηρίξει. Ο Μπάιντεν ζητά το 50% των νέων οχημάτων που πωλούνται έως το 2030 να είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά.

Τον Μάιο, η Καλιφόρνια και άλλες 19 πολιτείες των ΗΠΑ υποστήριξαν τις προσπάθειες του Μπάιντεν να αποκαταστήσει την εξουσία της Καλιφόρνια, αφού 17 πολιτείες αμφισβήτησαν την απόφαση της EPA να αποκαταστήσει την εξουσία που είχε αποσυρθεί υπό τον Τραμπ.

Τον Ιούνιο, τα αυτοκίνητα Ford Motor, Volkswagen, BMW Honda και Volvo υποστήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποκαταστήσει την ικανότητα της Καλιφόρνια να θέτει τα δικά της πρότυπα εξάτμισης.

Τον Ιούλιο του 2019, η Ford, η Honda, η VW και η BMW συνήψαν εθελοντική συμφωνία με την Καλιφόρνια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News