Green Economy Σάββατο 13/08/2022, 20:41
ΑΓΟΡΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν ότι ινδική εταιρεία απέστειλε προϊόντα από ρωσικό πετρέλαιο

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν ότι ινδική εταιρεία απέστειλε προϊόντα από ρωσικό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι μια ινδική εταιρεία απέκρυψε την προέλευση πετρελαίου προερχόμενου από τη Ρωσία, το επεξεργάστηκε και στη συνέχεια έστειλε ορισμένα προϊόντα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας.

Η Ινδία ενημερώθηκε για την υπόθεση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο Μάικλ Πάτρα, σε εκδήλωση σήμερα Σάββατο.

«Θα δώσω ένα παράδειγμα για το πόσο ταραχώδης έχει καταστεί ο κόσμος. Ξέρετε ότι υπάρχουν κυρώσεις εναντίον εκείνων που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Κι αυτό μας αναφέρθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ», δίχως να διευκρινίσει αν θα γίνει καμιά ενέργεια.

Ινδικό πλοίο συνάντησε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα, παρέλαβε πετρέλαιο και έπλευσε σε λιμάνι στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας. Εκεί το φορτίο μεταποιήθηκε σε προϊόν που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικού μιας χρήσης, σύμφωνα με τον Πάτρα. «Η παραγωγή τοποθετήθηκε ξανά σε αυτό το πλοίο και απέπλευσε χωρίς προορισμό. Στη μέση της θάλασσας έλαβε έναν νέο προορισμό και έτσι ξαναχάραξε την πορεία του, πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη».

Η Ινδία και η Κίνα έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικού αργού καθώς οι περισσότερες χώρες το αποφεύγουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ινδία εισάγει περί του 85% των αναγκών της σε πετρέλαιο και οι φθηνές προμήθειες παρέχουν κάποια οικονομική ανακούφιση, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και εμπορικό έλλειμμα που καταγράφει ρεκόρ.  

Η Ινδία υπερασπίζεται τις αγορές της από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι είναι εθνικό της συμφέρον να προμηθεύεται πιο φθηνό αργό πετρέλαιο. Οι ινδικές εισαγωγές συνεισφέρουν στα μετρητά που συγκεντρώνει η Ρωσία από τις αγορές εμπορευμάτων, βοηθώντας έτσι στη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. Η στροφή της Ρωσίας στις αγορές της Ινδίας και της Κίνας έχει περιορίσει το ποσοστό που συνεισφέρουν το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία στη μεγαλύτερη περιοχή κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. 

«Οι αποφάσεις μας για το τι κάνουμε σχετικά με τις αγορές πετρελαίου ή άλλα πράγματα που σχετίζονται με αυτές θα καθοδηγούνται από τις απαιτήσεις μας για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αριντάμ Μπατσί. «Έτσι έχουμε πει και θα συνεχίσουμε να το λέμε και να το επιδιώκουμε».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News