Green Economy Σάββατο 13/08/2022, 20:21
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σενεγάλη: Θέλει να καταστεί νέα προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Σενεγάλη: Θέλει να καταστεί νέα προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Η Σενεγάλη επιθυμεί να καταστεί ως εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντισταθμίσει έτσι τις πιθανές ελλείψεις από τις προμήθειες της Ρωσίας, καθώς το Κρεμλίνο μειώνει τις ποσότητες του ορυκτού καυσίμου που στέλνει.

«Η Σενεγάλη θα είναι σε θέση να πουλήσει την ποσόστωσή της στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία από το δεύτερο εξάμηνο του 2024», δήλωσε ο Μαμαντού Φολ Κέιν, αναπληρωτής μόνιμος γραμματέας της COZ-Petrogas, μιας κυβερνητικής επιτροπής που παρακολουθεί και αναπτύσσει έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου και παράλληλα σύμβουλος Ενέργειας του προέδρου Μάκι Σαλ. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε το πόσο πολύ εξαρτάται η Ευρώπη από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας. Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση τον Φεβρουάριο, η Ρωσία παρείχε έως και το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Επί του παρόντος οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική κι ενώ η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες και οι τιμές διαρκώς αυξάνονται.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξίδεψαν στο Ντακάρ τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να συναντηθούν με τον Κέιν. Στη συνέχεια ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σενεγάλη τον περασμένο Μάιο. Εκείνη την εποχή, ο Κέιν δεν ήταν σε θέση να παρέχει στον Σολτς μια σαφή εικόνα σχετικά με το πότε η χώρα του θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε προηγουμένως συμφωνήσει να στείλει τις πρώτες προμήθειες σε χώρες της Ασίας, βάσει συμβάσεων που υπογράφηκαν το 2018.

«Πριν από λίγες μέρες, δεν είχαμε καμία ένδειξη για το αν θα μπορούσαμε ή όχι να προμηθεύουμε την Ευρώπη με φυσικό αέριο πριν από το 2027», είπε ο Κέιν. «Τώρα μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τα φορτία μας στην Ευρώπη από το 2024».

Μια ρήτρα στη συμφωνία πώλησης και αγοράς επέτρεψε στη Σενεγάλη να πουλήσει σε άλλους αγοραστές, σύμφωνα με τον Κέιν. «Αυτό μας επιτρέπει να εξάγουμε με τη μέγιστη αξία του συμβολαίου και να διπλασιάσουμε ή και να τριπλασιάσουμε τα κέρδη μας». 

Η Σενεγάλη προσβλέπει σε έσοδα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την περίοδο 2023/25, με βάση τιμή αναφοράς τα 90 δολάρια ανά βαρέλι. 

Η παραγωγή στο έργο Greater Tortue Ahmeyim (GTA) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος. Το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου που απλώνεται στα σύνορα μεταξύ Σενεγάλης και Μαυριτανίας προβλέπεται να παράγει 2,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πρώτη φάση, με την παραγωγή να διπλασιάζεται στους 5 εκατ. τόνους στη δεύτερη. 

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για τη δεύτερη φάση του έργου GTA θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο και για το έργο βαθέων υδάτων Yakaar-Teranga αργότερα στη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τον Κέιν. Πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο ως φιλικές προς το κλίμα θα διευκόλυνε την προσέλκυση χρηματοδότησης, προσθέτει. 

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή δυναμική», σημειώνει ο Κέιν. «Θεσμικά οι πολιτικές μας ευθυγραμμίζονται με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι όλα τα αστέρια είναι ευθυγραμμισμένα».

Η Kosmos Energy, η οποία αναπτύσσει από κοινού το κοίτασμα GTA με τη BP, νωρίτερα τον Αύγουστο δήλωσε ότι η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, με τις πρώτες προμήθειες φυσικού αερίου να αναμένονται το γ΄ τρίμηνο του 2023 και αυτές του LNG στα τέλη του επόμενου έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία ξεκίνησε ξανά

Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Τιμές ρεκόρ σε Γερμανία, Γαλλία

«Χωρίς φρένo» οι τιμές του φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News