Green Economy Τετάρτη 3/08/2022, 09:12
GREEN ECONOMY

Λήγει το «τελεσίγραφο» της ΡΑΕ για τις διαφημίσεις στην ενέργεια 

Λήγει το «τελεσίγραφο» της ΡΑΕ για τις διαφημίσεις στην ενέργεια 

Προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα έχουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για να αλλάξουν τις διαφημίσεις τους με τρόπο που να γίνεται σαφές πως οι μειώσεις στα τιμολόγια προέρχονται από επιδοτήσεις της πολιτείας και όχι από «εκπτώσεις» που χορηγούν οι ίδιοι.

Σε διαφορετική περίπτωση σύμφωνα με το «τελεσίγραφο» που απέστειλε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αύριο, Πέμπτη, θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις Προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς την επιδότηση και θα ξεκινήσεις τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση φτάνει τα 0,337 ευρώ η kWh και είναι αυτή που εξασφαλίζει τιμές της τάξης των 15-17 λεπτών η kWh για τους καταναλωτές. «Τέτοιες τακτικές είναι προδήλως παραπλανητικές», αναφέρει η ανακοίνωση της ΡΑΕ, «δεδομένου ότι δύνανται να δημιουργήσουν στους καταναλωτές ψευδείς εντυπώσεις περί της τιμολογιακής πολιτικής του προμηθευτή. Πράγματι, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του. Επιπλέον, μέσω τέτοιου είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι προμηθευτές δύνανται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής».

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ, επέκρινε κι αυτός τις σχετικές πρακτικές, τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών».

«Είδαμε από λίγους προμηθευτές να μεταβάλλουν τις πάγιες χρεώσεις, και να τις αυξάνουν δυσθεώρητα, περάσαμε διάταξη με πλαφόν μέχρι 5 ευρώ τον μήνα για τις πάγιες χρεώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, θα προστατέψουμε τους καταναλωτές, δεν θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς». Οι προμηθευτές, είπε ο κ. Σκρέκας, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε, και «εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα τις επιδοτήσεις. O καταναλωτής θα ξέρει πόσο αγοράζει ρεύμα».

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε, εξάλλου, ότι μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ποιος προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός. Πράγματι, η ΡΑΕ δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των παρόχων για τον Αύγουστο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σκρέκας: Στήριξη των νοικοκυριών στο ρεύμα όσο χρειαστεί – Βαρύς ο πέλεκυς για αθέμιτες πρακτικές 

ΡΑΕ: Φαινόμενα παραπλανητικών διαφημίσεων από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News