Green Economy Παρασκευή 29/07/2022, 07:52
GREEN ECONOMY

Τιμολόγια Ρεύματος: Aλλάζουν οι χρεώσεις του Αυγούστου μετά το πλαφόν στο πάγιο

Σε ισχύ ρητή απαγόρευση πιστώσεων (εκπτώσεων) που να συνδέονται µε τη διακύµανση της χονδρεµπορικής αγοράς.

Τιμολόγια Ρεύματος: Aλλάζουν οι χρεώσεις του Αυγούστου μετά το πλαφόν στο πάγιο

Οι προµηθευτές µε πάγιο άνω των 5 ευρώ, όπως και αυτοί που παρέχουν εκπτώσεις βάσει της µείωσης της χονδρεµπορικής τιµής είναι υποχρεωµένοι µέχρι και την 1η Αυγούστου να αναπροσαρµόσουν τα τιµολόγιά τους, μετά από την επιβολή πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις που έφερε η νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε από τη Βουλή. 

Κύκλοι της αγοράς ρεύματος εκτιμούν ότι η παρέμβαση του ΥΠΕΝ θα οδηγήσει παρόχους σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω ώστε να περιορίσουν το ρίσκο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, οι εταιρείες που ανακοίνωσαν τιµολόγια µε αυξηµένα ή και κλιµακωτά πάγια ανάλογα µε την κατανάλωση είναι η Ηρων, η Watt+Volt και η Volton, οι οποίες σύµφωνα µε πληροφορίες θα αναπροσαρµόσουν προς τα πάνω τις µοναδιαίες χρεώσεις κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν την περασµένη ∆ευτέρα.

Η Elpedison, που έχει ανακοινώσει τιµολόγια µε εκπτώσεις συνδεόµενες µε την αναπροσαρµογή προς τα κάτω της χονδρεµπορικής τιµής από την πρόβλεψη των 748 ευρώ/MWh, εξακολουθεί να αναζητάει τρόπους νόµιµης επιστροφής χρηµάτων στους πελάτες της (εκπτώσεις). Σύµφωνα µε κύκλους της εταιρείας, η τιµή χρέωσης της µεγαβατώρας στα 939 ευρώ που προκύπτει βάσει του χονδρεµπορικού κόστους, όπως αυτό έχει υπολογιστεί, δεν θα αλλάξει. «∆εν µπορούµε να αναλάβουµε τέτοιο ρίσκο µε την πορεία που έχουν πάρει οι τιµές. Αλλά δεν πρόκειται και ο καταναλωτής να πληρώσει αυτή την τιµή. Αναζητούµε έναν τεχνικό, νόµιµο τρόπο να παρέχουµε στους πελάτες µας εκπτώσεις», τονίζουν κύκλοι της Elpedison.

Το ζήτηµα της πορείας των τιµών απασχολεί όλους τους προµηθευτές, µε κάποιους µάλιστα εξ αυτών να βλέπουν την παρέµβαση του ΥΠΕΝ για τα πάγια ως ευκαιρία για την αναπροσαρµογή των τιµολογίων προς τα πάνω ώστε να περιορίσουν το ρίσκο.

«Ορίσαµε ότι οι προµηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιµή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαµε τελικά ότι κάποιοι προµηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιµή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Γι’ αυτό και σήµερα φέρνουµε µια τροποποίηση και επιβάλλουµε στους προµηθευτές ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες. Η µηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που µπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Ετσι περιορίζουµε από τα 15 και από τα 20 ευρώ –κάποιοι άλλοι είχαν µεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά µε την κατανάλωση, που αυτό δεν είναι σωστό– και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουµε», τόνισε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας προαναγγέλλοντας τη νέα παρέµβαση στη Βουλή.

Σχετική αναγγελία της νοµοθετικής παρέµβασης είχε κάνει νωρίτερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συµβούλιο: «Με νοµοθετική διάταξη που θα φέρει ο υπουργός Ενέργειας σήµερα στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά µε τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών», είπε. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις εξαιρέσεις που έλαβε η Ελλάδα στο πρόσφατο συµβούλιο υπουργών σχετικά µε τα µέτρα εξοικονόµησης για το φυσικό αέριο, σχολιάζοντας πως απαιτείται κοινή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση που αντιµετωπίζει η Ευρώπη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τιμολόγια ρεύματος: Πλαφόν 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις 

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται νέα παρέμβαση για τα πάγια

Μητσοτάκης: Χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News