Green Economy Δευτέρα 25/07/2022, 22:15
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρωσικό αέριο; «Nein danke» λέει αυτή η αυτόνομη ενεργειακά περιοχή της Γερμανίας

Ρωσικό αέριο; «Nein danke» λέει αυτή η αυτόνομη ενεργειακά περιοχή της Γερμανίας

Καθώς η Γερμανία αγωνίζεται να αποφύγει μία ενεργειακή κρίση τον επικείμενο χειμώνα, μία αγροτική περιοχή έχει γίνει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τις μειούμενες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου – παράγοντας όλη την ενέργεια που καταναλώνει.

Η δυτική συνοικία του Rhein-Hunsrueck χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και βιοκαυσίμων για την παραγωγή αρκετής ενέργειας για να μπορούν να λειτουργούν οι κατοικίες, τα δημόσια κτίρια και οι επιχειρήσεις, με την ενέργεια που περισσεύει να προορίζεται σε μια υπηρεσία κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Η ενεργειακή μετάβαση της περιοχής έγινε επίσης σχετικά γρήγορα. «’Εως το 1995, ούτε μία κιλοβατώρα ενέργειας που χρησιμοποιείτο στην περιοχή μας παραγόταν από εμάς. Εισάγαμε το σύνολο της ενέργειας που καταναλώναμε», ανέφερε ο Frank-Michael Uhle, διαχειριστής της περιοχής για την προστασία του κλίματος. 

«Τότε κάποιοι οραματιστές είπαν ότι γίνονταν πόλεμοι για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι σχετικά με αυτό». 

Τώρα, περισσότερα από τρία χρόνια αφότου έγινε κλιματικά ουδέτερη, η περιοχή του Rhein-Hunsrueck διαθέτει 279 ανεμογεννήτριες και εγκαταστάσεις βιοκαυσίμων, ενώ οι πόλεις και τα χωριά της είναι γεμάτα με ηλιακούς συλλέκτες.

Στο Rhein-Hunsrueck, το βιοκαύσιμο από τα δασικά απόβλητα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων παράγει μία ποσότητα ισοδύναμη με ένα εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ετησίως, σύμφωνα με τον Thomas Lorenz, διευθυντή της διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής.

«Και επί του παρόντος χρησιμοποιούμε μόνο περίπου τα μισά από τα απόβλητα. Εάν θέλαμε να επεξεργαστούμε όλα αυτά θα μπορούσαμε εύκολα να λειτουργήσουμε τρεις ακόμη εγκαταστάσεις θέρμανσης», πρόσθεσε.

Η ενεργειακή μετάβαση της περιοχής έφερε και οικονομική οφέλη. Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στο 3,5% – κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του 5,3% – και οι τοπικοί δήμοι είναι χωρίς χρέη και έχουν χρηματοοικονομικά αποθεματικά 99 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε εθνικό επίπεδο, η Γερμανία στοχεύει στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2045 και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συνεισφέρουν το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:  

Ποια ενεργειακή κρίση; Οι πυρηνικοί σταθμοί στη Σουηδία μειώνουν την παραγωγή, λόγω χαμηλών τιμών

Με δύο έργα η Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό project για το Υδρογόνο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News