Green Economy Δευτέρα 25/07/2022, 08:14
GREEN ECONOMY

Ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Ανακοινώνονται σήμερα στις 11 το πρωί οι επιδοτήσεις Αυγούστου στους λογαριασμούς ρεύματος που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 722 εκατ. ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο ποσό για τον Ιούλιο. Ακόμη σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τους προμηθευτές ρεύματος των τιμολογίων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα, 1η Αυγούστου.

Στο μεταξύ, σήμερα οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες (άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες) ανεβάζουν τη ζήτηση και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Η σημερινή μέση τιμή αποτελεί νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.

Αιτία της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση (404 γιγαβατώρες συνολικά με προβλεπόμενη αιχμή κοντά στα 10.000 μεγαβάτ το μεσημέρι) καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News