Green Economy Παρασκευή 22/07/2022, 16:17
GREEN ECONOMY

Ι. Οικονόμου: Σε καλύτερη μοίρα για το φυσικό αέριο από άλλες χώρες της Ευρώπης

Ι. Οικονόμου: Σε καλύτερη μοίρα για το φυσικό αέριο από άλλες χώρες της Ευρώπης

«Η χώρα είναι και θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας από φυσικό αέριο». Αυτό δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τα σενάρια κυλιόμενων διακοπών ρεύματος στην περίπτωση πλήρους διακοπής ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, η αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε εκεί, απέχουμε πάρα πολύ από αυτό το σημείο.

«Δεν παίρνουμε από τον αγωγό που τροφοδοτούνται οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα, είμαστε σε καλύτερη μοίρα και σε ό,τι αφορά στην τροφοδότηση και την εισαγωγή φυσικού αερίου και από άλλες πηγές. Έχουμε τη Ρεβυθούσα. Δημιουργούμε και καινούργιες εγκαταστάσεις στον Έβρο. Έχουμε κάνει βήματα, σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Έχουμε τη δυνατότητα τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος να είναι διπλής λειτουργίας και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο, ενώ υπάρχουν και μονάδες λιγνίτη. Δεν έχουμε λόγους ακραίας ανησυχίας και προφανώς προετοιμαζόμαστε για να μην φτάσουμε εκεί» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά.»

«Αυτό το οποίο η κυβέρνηση θα κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για το επόμενο διάστημα, στην ουσία να αναστείλουμε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και να πληρώνει ο κόσμος μικρότερες αυξήσεις σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και οι αγρότες» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% εξήγησε ότι η κυβέρνηση είπε όχι για δύο βασικούς λόγους. «Πρώτα απ’ όλα, διότι εμείς το φυσικό αέριο που εισάγουμε και αξιοποιούμε, το μεγάλο του ποσοστό, το 70%, πηγαίνει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. ‘Αρα, είναι μια ανελαστική διάσταση. Δεύτερον, είπαμε όχι, διότι θεωρούμε ότι μια τέτοιου είδους κίνηση, δεν θα βοηθήσει κανέναν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στον εφοδιασμό φυσικού αερίου και πολύ περισσότερα προβλήματα θα μετατοπίσει σε χώρες από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Στον αντίποδα αυτής της συζήτησης ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και άλλοι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, έχουν πρωταγωνιστήσει στην κατάθεση προτάσεων που θεωρούμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι θα έδιναν πιο ουσιαστική λύση και σε ό,τι αφορά στις τιμές φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά στην απεξάρτηση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και σε ό,τι αφορά στις ενιαίες προμήθειες από εναλλακτικές, πηγές LNG, της κοινής προσπάθειας για αποθήκευση ενέργειας, της επιτάχυνσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News