Green Economy Δευτέρα 18/07/2022, 14:41
GREEN ECONOMY

ΙΕΑ: Η Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση αερίου τώρα, πριν τον δύσκολο χειμώνα

ΙΕΑ: Η Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση αερίου τώρα, πριν τον δύσκολο χειμώνα

Να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για «έναν μακρύ, σκληρό χειμώνα», καλεί την Ευρώπη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο για τη διαφοροποίηση των προμηθειών της, οι όποιες ροές από τη Ρωσία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με την πλήρη διακοπή τους να μην αποκλείεται, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς το κύμα του καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη  επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση, μέσω της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος για κλιματισμό.

Το να στηριχθεί η Ευρώπη σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό, τόνισε ο Μπιρόλ. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν εξάγουν ό,τι μπορούν, οι προμήθειες από τη Β. Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές LNG βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, είπε. Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισ. κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ποσότητα ίση με αυτήν που μπορούν να μεταφέρουν 130 δεξαμενόπλοια LNG, σύμφωνα με την IEA.

Σύμφωνα με την IEA, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου και να αποθηκεύει αέριο που εξοικονομεί.

Η IEA συστήνει στις χώρες της Ε.Ε. να λάβουν τα εξής μέτρα:

–          Πλατφόρμες δημοπρασιών για να οδηγήσουν τους βιομηχανικούς χρήστες να μειώσουν τη ζήτηση.

–          Μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με την προσωρινή ενίσχυση των μονάδων που καίνε λιγνίτη και πετρέλαιο, καθώς και με αύξηση της πυρηνικής παραγωγής.

–          Συνδυασμένες προσπάθειες μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνεργασία για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

–          Μείωση της οικιακής ζήτησης μέσω ορίων και ελέγχων στον κλιματισμό. Τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια θα πρέπει να δώσουν το σήμα, ενώ καμπάνιες θα πρέπει να ενθαρρύνουν την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

–          Ενιαία δράση για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News