Green Economy Τρίτη 12/07/2022, 08:41
GREEN ECONOMY

Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο

Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο

H Ελλάδα έχει µειώσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου, αλλά η εξάρτησή της εξακολουθεί να είναι µεγάλη. Το α΄ εξάµηνο φέτος εισήχθη ρωσικό αέριο 13,3 τεραβατωρών έναντι 16,9 τεραβατωρών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, µια µείωση της τάξης του 21,3%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, η µείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία (έπεσε µάλιστα σε µονοψήφιο ποσοστό τους δύο τελευταίους µήνες) οφείλεται έως ένα βαθµό σε τεχνικούς λόγους. Επρεπε η ∆ΕΠΑ να απορροφήσει συγκεκριµένες ποσότητες αζερικού αερίου που έρχεται µέσω του TAP, γιατί αλλιώς κινδύνευε και να τις πληρώσει και να τις χάσει. Αντίθετα, βάσει της συµφωνίας µε τη ρωσική Gazprom, µπορεί να πληρώσει τις ποσότητες που προβλέπει η συµφωνία σήµερα, αλλά έχει προθεσµία µία διετία να τις παραλάβει και να τις δώσει στην κατανάλωση.

Κατά την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί η εξάρτηση από το υγροποιηµένο αέριο, οι εισαγωγές του οποίου αυξήθηκαν κατά 47,3% και από 11,7 τεραβατώρες πέρυσι ανήλθαν σε 17,3 το φετινό πρώτο εξάµηνο. Εως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιηµένου φυσικού αερίου έναντι µόλις 15 πέρυσι. Βεβαίως πολλά από αυτό είχαν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. 

Το πρόβληµα είναι ότι στο εξάµηνο δεν έχει µειωθεί καθόλου η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Οι ηλεκτροπαραγωγοί απορρόφησαν 20,39 τεραβατώρες αερίου στο εξάµηνο του 2022, όσο ακριβώς (20,42) και στη διάρκεια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στην ουσία, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη συνολικά (και από άλλους αγωγούς, όχι µόνο από τον Nord Stream), στην Ελλάδα το πλήγµα θα είναι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Λιγνίτες και νερά αποτελούν τη µόνη σίγουρη εφεδρεία του συστήµατος, γι’ αυτό χρησιµοποιούνται µε φειδώ. Η διαθεσιµότητα του υγροποιηµένου φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί εάν σταµατήσουν πλήρως οι ροές.

«Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, που κατά 40%50% προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για µεταφορά υγροποιηµένου LNG σε χρόνο-ρεκόρ µε δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας», είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Επίσης υποστήριξε πως περισσότερο υγροποιηµένο φυσικό αέριο θα µπορούσε να έρθει µε αντίστροφη ροή µέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, µε την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση µεγάλης ποσότητας.

Τέλος, παράλληλα µε την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ (σ.σ. από πέντε µονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη σχετική δυνατότητα) ο σχεδιασµός περιλαµβάνει και την «επιστροφή στον λιγνίτη». «Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιµο του βόρειου διαδρόµου Νord Stream 1 έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει µετά από δεκαήµερο συντήρησης, η τιµή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όµως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερµανός καγκελάριος», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News