Green Economy Τρίτη 28/06/2022, 08:51
GREEN ECONOMY

Υψηλά τα τιμολόγια ρεύματος με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα όσο ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου.

Υψηλά τα τιμολόγια ρεύματος με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής τα τιμολόγια ρεύματος θα παραμείνουν υψηλά και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα όσο ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 50% του μείγματος καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή. Την εκτίμηση αυτή, που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, επιβεβαιώνουν πλήρως οι τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά τις τελευταίες ημέρες, με τις νέες αναταράξεις στην αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, επειτα από μια συνεχή ανοδική πορεία την περασμένη εβδομάδα, η χονδρική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά σκαρφάλωσε σήμερα στα υψηλά των 364,54 ευρώ/MWh και παρ’ όλα αυτά είναι από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Η ακριβότερη αγορά είναι αυτή της Κροατίας με 394,58 ευρώ/MWh, και ακολουθούν η γειτονική Ιταλία, με τις περιορισμένες ποσότητες ρωσικού αερίου, στα 386,46 ευρώ και η Σλοβακία στα 383,33 ευρώ. Στα 331,52 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η τιμή στην αγορά της Γερμανίας και στα 366,4 ευρώ/ MWh στη Γαλλία, ενώ σε πάνω από 360 ευρώ/MWh κινούνται οι τιμές σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου το μέτρο αποσύνδεσης της τιμής από το φυσικό αέριο κρατάει τις τιμές ρεύματος στα 144,66 ευρώ/MWh, και φυσικά την Πολωνία με τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις ανθρακικές μονάδες, όπου η τιμή συγκρατήθηκε στα 248,75 ευρώ/MWh.

Οι υψηλές τιμές στη χώρα μας, ωστόσο, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εξωγενών παραγόντων. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες άφησε σαφείς αιχμές για «εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια, ζητήματα που όπως ανακοίνωσε παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΡΑΕ, έπειτα από έναν πλήρη κοστολογικό έλεγχο των εταιρειών και αφού διαπίστωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που χρήζουν διερεύνησης, παρέπεμψε τον πλήρη φάκελο την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σχολιάζοντας τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, που επιβάλλεται με νόμο από 1ης Ιουλίου, εξέφρασε τη συμφωνία του με το «πλαφόν», όχι όμως και με το προβλεπόμενο ύψος ανά τεχνολογία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ως προς τις επιπτώσεις της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στον ανταγωνισμό, εκφράζοντας φόβους για φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών από τους παρόχους. Η ΡΑΕ, όπως είπε, παρέδωσε στο ΥΠΕΝ εισήγηση για αναστολή της ρήτρας, αλλά μέσω ενός άλλου μηχανισμού που δεν έγινε αποδεκτός.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ μετέφερε ένα έλλειμμα συνεργασίας τόσο με τις εταιρείες στην αγορά όσο και με τους διαχειριστές. «Μας έστελναν λάθος στοιχεία. Τρεις φορές ελέγχθηκε το τελευταίο ενημερωτικό που παραδώσαμε», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον έλεγχο των στοιχείων για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υποστεί κυρώσεις γιατί δεν απαντάει στα παράπονα των καταναλωτών. Προανήγγειλε επίσης ότι η ΡΑΕ έχει σχεδιάσει ένα μηχανισμό αποζημίωσης των καταναλωτών από τον ΔΕΔΔΗΕ σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, τον οποίο έχει κοινοποιήσει στον διαχειριστή για να υποβάλει τις προτάσεις του.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, που η ΡΑΕ έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το πρόγραμμα MyRAE, έχουν υποβληθεί συνολικά 7.920 παράπονα από καταναλωτές, εκ των οποίων ποσοστό 50% αφορά τον λογαριασμό ρεύματος. Η ΡΑΕ εισάγει και ένα νέο εργαλείο, αυτό του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή, στο οποίο θα μπορεί να καταφεύγει δωρεάν ο καταναλωτής όταν έπειτα από τρεις φορές απορρίψει ως μη ικανοποιητική την απάντηση του προμηθευτή του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δαγούμας (ΡΑΕ): Στην Eπιτροπή Ανταγωνισμού o φάκελος για τα τιμολόγια στο ρεύμα 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News