GREEN ECONOMY

Ανακύκλωση συσκευών: Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος έως 50%

Απόσβεση σε περίπου δύο χρόνια εφόσον το νοικοκυριό λάβει την επιδότηση

Ανακύκλωση συσκευών: Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος έως 50%

Σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων λόγω μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας επιτρέπουν οι ανώτατης και ανώτερης ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικές συσκευές των οποίων την αγορά –έναντι απόσυρσης και ανακύκλωσης των παλαιότερων– επιδοτεί, με έως 50%, το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος (https://allazosyskevi.gov.gr).

Οπως εξηγούν ειδικοί, στα κλιματιστικά, βασικά κριτήρια για την επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης και για την απόσβεση του κόστους αγοράς σε εύλογο χρονικό διάστημα αποτελούν η τεχνολογία Inverter, η παλαιότητα και η τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας. Στα ψυγεία και στους καταψύκτες, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, υπολογίζεται ότι η αντικατάστασή τους οδηγεί σε έως 50% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας εφόσον είναι ηλικίας άνω των 10 χρόνων.

Βασικό όμως κριτήριο για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) είναι αυτές να είναι ηλικίας περίπου 15 ετών, δηλαδή να έχουν αγοραστεί (καινούργιες) το 2007.

Ετσι, στα ψυγεία, σύμφωνα με το μοντέλο που έχει χρησιμοποιήσει αλυσίδα του λιανεμπορίου, η εξοικονόμηση χρημάτων στηρίζεται στην ετήσια κατανάλωση που αναγράφεται στην ισχύουσα ενεργειακή ετικέτα της κάθε ηλεκτρικής συσκευής, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση του αντίστοιχου τύπου συσκευής το 2007.Ανακύκλωση συσκευών: Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος έως 50%-1

Στα κλιματιστικά, το κόστος εξοικονόμησης υπολογίζεται βάσει του μέγιστου δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EER – πόσες kW θερμότητας παράγει έναντι της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει) ενός κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Α του 2007 (3,6). Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη SEER στην ενεργειακή ετικέτα του κάθε κλιματιστικού για χρήση στον κρύο αέρα για δύο ώρες την ημέρα για τρεις μήνες (180 ώρες) ανά κατηγορία BTU (μονάδα μέτρησης της θερμικής ενέργειας).

Βάσει των δεδομένων αυτών, η αλυσίδα λιανικής υπολογίζει, για παράδειγμα, σε 510 ευρώ την ετήσια εξοικονόμηση που εξασφαλίζει η αγορά, έναντι 1.800 ευρώ, ενός κλιματιστικού 9.000 Btu ενεργειακής κλάσης Α+++. Αντίστοιχα, για ένα ψυγείο 305 λίτρων, με κόστος αγοράς 430 ευρώ, η ετήσια εξοικονόμηση τοποθετείται σε 310 ευρώ. Ο χρόνος βέβαια, απόσβεσης, εξαρτάται, κατ’ αρχήν, από το ύψος της επιδότησης. «Το χρονικό διάστημα της απόσβεσης είναι συνάρτηση του ποσού της επιδότησης, του εάν η μονάδα είναι τεχνολογίας Inverter, του άπαξ κόστους τοποθέτησης, του ετήσιου κόστους συντήρησης και της συχνότητας χρήσης του», αναφέρει ο μηχανικός και σύμβουλος ακινήτων Δημήτρης Βεκάκης.

Οπως εξηγεί ο Παναγιώτης Μερεκούλιας Managing Partner της κατασκευαστικής – εκτιμητικής εταιρείας Values, με την αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής με μία ενεργειακά πιο αποδοτική, εφόσον η επιλογή βασιστεί σε σωστά κριτήρια (μέγεθος συσκευής, λειτουργίες, τοποθέτηση σε σωστό σημείο), υπάρχει άμεση απόσβεση του κόστους αγοράς.

«Σε κλιματολογικές συνθήκες όπως αυτές της Ελλάδας, το κόστος του κλιματιστικού μπορεί να αντιστοιχεί στο 70% του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Ενα παλιό κλιματιστικό χρησιμοποιεί 4.000 έως 5.000 watts ισχύος για περίπου εννέα ώρες την ημέρα κατά τους θερμότερους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα κόστος περίπου 225 ευρώ στον λογαριασμό του ρεύματος. Αν το αντικαταστήσουμε με ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό που καταναλώνει 2.500 watt αυτόματα το κόστος στον λογαριασμό μειώνεται έως και 50%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το κόστος αγοράς ενός κλιματιστικού είναι περίπου 450 ευρώ τότε θα κάνουμε απόσβεση σε τέσσερα χρόνια, χρονικό διάστημα που μειώνεται σε ενάμιση έως δύο χρόνια εάν το ποσό της επιδότησης διαμορφωθεί στο 50% του κόστους αγοράς», αναφέρει.

Αντίστοιχα, ένα ψυγείο καλύτερης ενεργειακής κλάσης υπολογίζεται ότι καταναλώνει περίπου τις μισές kWh, συγκριτικά με μία συσκευή του 2007 που καταναλώνει περίπου 500 kWh το έτος.

Διαβάστε επίσης: 

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα πάρετε επιδότηση

Σεπτέμβριο έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News