Green Economy Σάββατο 25/06/2022, 20:04
GREEN ECONOMY

Ψηφιακός μετασχηματισμός εν μέσω ενεργειακής κρίσης: Το «αγκάθι» των data centers

Ψηφιακός μετασχηματισμός εν μέσω ενεργειακής κρίσης: Το «αγκάθι» των data centers

Όταν η Google ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο data center 1,1 δισ. δολαρίων στην επαρχία του Λουξεμβούργου, η κυβέρνηση στήριξε την επένδυση και βοήθησε την εταιρεία να αποκτήσει το οικόπεδο. Έπειτα, στην Ολλανδία, οι αρχές έδωσαν άδεια στην Meta να κατασκευάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο data center, στην προσπάθεια της χώρας να καταστεί «ψηφιακό επίκέντρο».

Ωστόσο, εν μέσω κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η στάση των κυβερνήσεων απέναντι στα μεγάλα έργα των big tech έχει αλλάξει, καθώς προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί η ροή της ηλεκτροδότησης τον χειμώνα.

Το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία ένωσαν τις δυνάμεις τους, ώστε να προτείνουν αυστηρότερα μέτρα για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όσον αφορά την τήρηση των «πράσινων» ενεργειακών στόχων του μπλοκ. Στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 27 Ιουνίου πρόκειται να προτείνουν αυστηρότερο πλαίσιο για τις τεχνολογικές οντότητες που διαχειρίζονται από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι και εφαρμογές για επιχειρήσεις.

Λεπτή ισορροπία

Λόγω των αναταραχών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των τιμών – ρεκόρ στον τομέα της ενέργειας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το δίλημμα είναι πώς θα τηρηθούν οι «πράσινοι» στόχοι της Ε.Ε., όσο παράλληλα προχωρά το σχέδιο της Κομισιόν για μετάβαση του μπλοκ στον ψηφιακό κόσμο.

Ήδη από το 2018, το 2,7% της ζήτησης για ηλεκτροδότηση στην Ε.Ε. προερχόταν από τα data center, ενώ ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν χρόνο στο Διαδίκτυο, ψωνίζοντας online ή βλέποντας βίντεο και ταινίες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, εάν δεν γίνει κάποια παρέμβαση το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 3,2% μέχρι το 2030, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 100 τεραβατώρες. Πρόκειται περίπου για την διπλάσια κατανάλωση στην Ελλάδα το 2019.

Ενδεικτικά, η Ιρλανδία, η οποία φιλοξενεί και τα περισσότερα data centers μεγάλης εμβέλειας, προειδοποίησε τους καταναλωτές ότι ενδέχεται να δουν blackout, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Προέβλεψε μάλιστα, ότι τα data centers θα αποτελέσουν το 23% της ζήτησης για ηλεκτροδότηση στην Ιρλανδία μέχρι το 2030.

Από την πλευρά τους, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δηλώνουν ότι ήδη ακολουθούν τους δικούς τους «πράσινους» στόχους. Η Meta δήλωσε ότι οι μονάδες της πέτυχαν μηδενικούς ανθρακικούς ρύπους και υποστηρίζονται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. Η Microsoft έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση νερού, το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των συστημάτων της, κατά 95% μέχρι το 2024.

Αγώνας δρόμου

Οι προσπάθειες για ενίσχυση των στόχων βιωσιμότητας στην τεχνολογία έρχονται ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων της Κομισιόν, το οποίο έχει τον φιλόδοξο στόχο να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Το λεγόμενο ευρωπαϊκό «Green Deal», όμως, ανακοινώθηκε πολύ πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία η Ε.Ε. «απάντησε» με απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και με πρόταση για αύξηση των στόχων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εξ ου και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σετ προδιαγραφών για την ενεργειακή αποδοτικότητα των data centers, τα οποία όμως αναμένεται να πολλαπλασιαστούν κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου. Το πρόβλημα συνεπώς είναι ότι ακόμη και εάν οι μεγαλύτερες εταιρείες αξιοποιήσουν τις πιο σύγχρονες λύσεις για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, η στροφή του τεχνολογικού κλάδου προς την βιωσιμότητα ενδέχεται να επιτευχθεί πολύ αργά σε σχέση με την ταχύτητα που επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα data centers – 350 δισ. δολ το 2026

Microsoft: Πώς θα φτιαχτούν με διαδικασίες fast track τα 3 data centers

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News