Green Economy Δευτέρα 20/06/2022, 18:02
GREEN ECONOMY

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Δημιουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου στην Ελλάδα

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Δημιουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου στην Ελλάδα

Τις διαδικασίες για τη δημιουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (ΟΠΣ) της χώρας αρχίζει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-IPCEI Greece, ο δήμος προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ενός ΟΠΣ, δηλαδή ενός χώρου όπου θα συγκεντρώνονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών και επιπλέον θα γίνονται εργασίες εργαστηρίου και πωλήσεις αντικειμένων με συμβολικό τίμημα.

Οι εργασίες θα αφορούν στην επισκευή ηλεκτρικών μικροσυσκευών, διαλογή και επιδιόρθωση επίπλων, διαλογή ρουχισμού, βιβλίων, παιχνιδιών και άλλων οικιακής χρήσης αντικειμένων. Πρόκειται δηλαδή για ένα Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών. Στο ΟΠΣ, όπου θα συλλέγονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, θα λειτουργήσει δημοτικό εργαστήριο, το οποίο θα διαθέτει κοινωνικό ανταλλακτήριο και τμήμα πωλήσεων.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος της λειτουργίας του ΟΠΣ και απαραίτητη για την τοπική κοινωνία, είναι η εκπαίδευση. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο ΟΠΣ θα υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για εκπαιδευτικούς και γενικότερα για κατοίκους, με τη συνεργασία Πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Προτεινόμενος χώρος από τη δημοτική Αρχή για τη δημιουργία και λειτουργία του ΟΠΣ είναι ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου εμβαδού 1.601,59 τ.μ. Ωστόσο, εξετάζονται και άλλες επιλογές, καθώς η ιδεατή έκταση για την πλήρη και εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΣ είναι περίπου 2,5 στρέμματα.

Η πρωτοβουλία αυτή θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου, ώστε να εξεταστούν όλες οι απαιτούμενες παράμετροι για τη δημιουργία του ΟΠΣ. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί και ενημερωτική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων (Πράσινο Ταμείο & LIFE-IPCEI Greece), αλλά και κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF & Greenpeace) την Παρασκευή 24 Ιουνίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Δείκτης ελκυστικότητας ΑΠΕ: Απόδοση – ρεκόρ για την Ελλάδα

Power pass: 235.000 αιτήσεις έως τώρα – Από σήμερα τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2

Fitch: Πιάνει τους στόχους της ηλεκτροκίνησης η Ελλάδα – «Πετούν» οι πωλήσεις ως το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News