Green Economy Τρίτη 14/06/2022, 17:52
GREEN ECONOMY

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την πιλοτική δίκη 

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την πιλοτική δίκη 

Συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου, κεκλεισμένων των θυρών, το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ληφθεί η σχετική απόφαση για τον αν το όλο θέμα πάει σε πιλοτική δίκη ή όχι.

Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Αρειο Πάγο. Ηδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. 

Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα η οποία αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων. 

H ΔΕΗ μέσω της πιλοτικής δίκης επιδιώκει να βάλει τέλος στις μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και πιθανές αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που μπορεί να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης και στάσης πληρωμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 
 
Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης.
 
Σήμερα απασχόλησε τους αρεοπαγίτες, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, το εάν θα εισαχθεί ή όχι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη, έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.
 
Παρέμβαση υπέρ της κατάργησης έχει κάνει ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
 
Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα υποβάλλουν υπόμνημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και στην συνέχεια η τριμελής επιτροπή θα λάβει την απόφασή της.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News