Green Economy Παρασκευή 27/05/2022, 08:42
GREEN ECONOMY

Η γιαγιά που έφτιαξε το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 24.000 δολάρια

Η γιαγιά που έφτιαξε το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 24.000 δολάρια

Μια γιαγιά από τη Νέα Ζηλανδία μετέτρεψε ένα σαραβαλάκι 29 ετών σε ένα αυτοσχέδιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ηλιακή ενέργεια, «για να δείξει ότι μπορεί να γίνει».

Η Rosemary Penwarden, 63 ετών, οδηγεί το τροποποιημένο αυτοκίνητό της στους δρόμους του South Island εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian. Για να ολοκληρώσει το έργο, δούλεψε σκληρά μαζί με μία φίλη της για περισσότερους από οκτώ μήνες. «Πρέπει να είσαι λίγο τρελός», είπε. «Θέλω να ευχαριστήσω τις εταιρείες πετρελαίου για το κίνητρο».

Η Penwarden αγόρασε ένα αυτοκίνητο το 1993 από μία μάντρα και αφαίρεσε μόνη της τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τον αντικατέστησε με νέο κιβώτιο ταχυτήτων και ηλεκτρικό κινητήρα και στη συνέχεια γέμισε το μπροστινό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου με μπαταρίες – 24 κάτω από το καπό και 56 στο πορτμπαγκάζ.

Η γιαγιά που έφτιαξε το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 24.000 δολάρια-1
φωτ.: Guardian/Rosemary Penwarden

Συνολικά το έργο, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της εργασίας, κόστισε στην Penwarden 24.000 δολάρια. Μετά από αρκετά χρόνια στο δρόμο, το έργο της τράβηξε πρόσφατα την προσοχή των δημοσιογράφων. 

Ο μηχανικός ψύξης Hagen Bruggemann, ο οποίος βοήθησε την Penwarden να μετατρέψει το αυτοκίνητό της, έχει πλέον μετατρέψει περίπου οκτώ αυτοκίνητα σε ηλεκτρικούς κινητήρες. «Μπορείς να μιλήσεις όσο θέλεις για όλη αυτή την περιβαλλοντική βλακεία, αλλά πρέπει να την εφαρμόσεις», λέει.

Βέβαια παραδέχεται ότι χωρίς δωρεάν εργατικά, η μετατροπή ενός αυτοκινήτου δεν είναι μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Όμως, υπάρχει ένα ισχυρό εμπορικό επιχείρημα για τη μετατροπή φορτηγών και μεγαλύτερων οχημάτων, όπου το αμάξωμα τείνει να αξίζει πολύ περισσότερο από τον κινητήρα. Η μετατροπή ενός φορτηγού ντίζελ, λέει, θα αποσβεστεί μέσα σε πέντε χρόνια. «Πραγματικά, όσοι ρυπαίνουν θα έπρεπε να πληρώνουν – δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πληρώνουν», λέει.

Η γιαγιά που έφτιαξε το δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 24.000 δολάρια-2
φωτ.: Guardian/Rosemary Penwarden

Εδώ και χρόνια ακτιβίστρια για το περιβάλλον, η Penwarden αναγνωρίζει ότι ο χρόνος και τα χρήματα που αφιέρωσε για τη μετατροπή του αυτοκινήτου της δεν είναι κάτι που όλοι μπορούν να διαθέσουν. Αλλά καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται στην κλιματική κρίση, ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν δυνατότητες. Φορτίζει το αυτοκίνητο στο σπίτι της, το οποίο λειτουργεί πλήρως με ηλιακή ενέργεια.

Ενώ η Penwarden πιστεύει ότι θα κάνει απόσβεση το κόστος της μετατροπής του αυτοκινήτου,  αφού κάποτε ξόδευε έως και 100 δολάρια την εβδομάδα σε βενζίνη για τις μετακινήσεις της, λέει ότι δεν ήταν μια άσκηση εξοικονόμησης κόστους και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τις μετατροπές. «Το να μπορείς να δείξεις ότι μπορεί να γίνει είναι κάτι ανεκτίμητο», λέει. «Το μεγαλύτερο πράγμα είναι να βοηθήσουμε να σταματήσουμε αυτούς που ρυπαίνουν περισσότερο, το συντομότερο δυνατό – και αυτό είναι το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε ως άτομα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Και εγένετο το ηλεκτρικό αεροπλάνο – Πού θα χρησιμοποιηθεί

Ηλεκτροκίνηση: Γιατί οι χαμηλές ταχύτητες στην Ελλάδα;

Ιπτάμενα ταξί: Το επόμενο βήμα στις μεταφορές ή ένα όνειρο που αργεί ακόμη;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News