GREEN ECONOMY

Ρεύμα: Τι λέει ο «λογαριασμός» της Κομισιόν για τα υπερκέρδη των παραγωγών

Ρεύμα: Τι λέει ο «λογαριασμός» της Κομισιόν για τα υπερκέρδη των παραγωγών

O τελικός λογαριασμός των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που θα φορολογηθεί με 90% φαίνεται πως έχει χαθεί κάπου ανάμεσα στη ΡΑΕ και στην κυβέρνηση, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τελικά τα υπερκέρδη. Xθες, μάλιστα, κατατέθηκε τροπολογία που καθορίζει τον τύπο με τον οποίο θα υπολογίζονται τα υπερκέρδη. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως κάποιος άλλος κρατά καλύτερο λογαριασμό και αυτός είναι η Κομισιόν, έχοντας βέβαια αντλήσει στοιχεία από τις ελληνικές αρχές. 

Στην 14η μεταμνημονιακή έκθεση που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, λοιπόν, υπάρχει η εξής αναφορά: «Η κυβέρνηση θα καλύψει μέρος των μέτρων που έχει ήδη προαναγγείλει για την ηλεκτρική ενέργεια από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που θα φορολογηθούν με 90% για την περίοδο από Οκτώβριο του 2021 έως Ιούνιο του 2022, που υπολογίζονται στο 0,3% του ΑΕΠ». Πολύ απλά, στην έκθεση αναφέρεται πως το ποσό που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση από τα υπερκέρδη για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης είναι 560 εκατομμύρια ευρώ. 

Σημείωση πρώτη: Η Κομισιόν έχει με κάποιο τρόπο το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί, την ώρα που εδώ, αυτό γίνεται μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης και ΡΑΕ. 

Σημείωση δεύτερη: Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στην περίοδο Οκτωβρίου-Ιουνίου, ενώ μέχρι τώρα τα ποσά των υπερκερδών που έχουν δημοσιευθεί μετά το πόρισμα της ΡΑΕ είναι μέχρι τον Μάρτιο, καθώς εκκρεμούν να υπολογιστούν τα υπερέσοδα Απριλίου-Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται πως το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022 ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Από αυτό το ποσό, όπως αναφέρεται από το πόρισμα, θα πρέπει αφαιρεθούν και οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.

Διαβάστε επίσης: 

Στη Βουλή η αναδρομική επιδότηση για το ρεύμα και η φορολόγηση των «υπερεσόδων»

Ενέργεια: Εκτός υπερεσόδων μένουν οι εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια

Έσοδα 1,5 – 2 δισ. ευρώ σε 12 μήνες από το πλαφόν στο ρεύμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News