Green Economy Τρίτη 24/05/2022, 10:00
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Εκτός υπερεσόδων μένουν οι εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια 

Ενέργεια: Εκτός υπερεσόδων μένουν οι εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια 

Εκτός φορολογητέας ύλης μένει το κόστος των εκπτώσεων και των σταθερών τιμολογίων που έχουν προσφέρει στους πελάτες τους οι καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτρισμού, που σημαίνει ότι θα περιοριστούν σημαντικά τα έσοδα τα οποία θα αντλήσει το κράτος από τη φορολόγηση των υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Νομοθετική ρύθμιση, που τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν προσπάθειες να την καταθέσουν στο νομοσχέδιο του κλιματικού νόμου, θα καθιστά σαφές ότι από το σύνολο των 927 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει η ΡΑΕ τα υπερέσοδα της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 για τις τέσσερις καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου (ΔΕΗ, Mytilineos, Εlpedison, Hρων), θα αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν προσφέρει στους πελάτες τους, όπως και τα σταθερά τιμολόγια. Θα ορίζει με σαφήνεια επίσης ότι θα επιβληθεί Ειδικό Τέλος Αλληλεγγύης ύψους 90% στα συγκυριακά υπερέσοδα, τα οποία θα κατευθύνονται αρχικά στον ΔΑΠΕΕΠ και από εκεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών μέτρων στήριξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων ποσών θα παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση. Αυτό γιατί μέχρι στιγμής ΡΑΕ και ΥΠΕΝ αρνούνται να πάρουν την ευθύνη προσδιορισμού τους, μεταθέτοντας ο ένας την ευθύνη τον άλλον. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρεται να έχει ζητήσει με επιστολή του από τη ΡΑΕ από την περασμένη εβδομάδα να υπολογίζει το κόστος των σταθερών τιμολογίων, με τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής Αθανάσιο Δαγούμα να απαντάει ότι η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της, έχει παραδώσει το πόρισμα και τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Η κυβερνητική πλευρά αξιολογεί ως αόριστη την αναφορά της ΡΑΕ σε ζημίες που υπέστησαν οι καθετοποιημένες εταιρείες από τη δραστηριότητά τους στην προμήθεια λόγω των σταθερών τιμολογίων που παρείχαν σε πελάτες τους προ κρίσης, που κατ’ εκτίμηση αντιπροσωπεύουν το 5%-20% του πελατολογίου τους. Η ΡΑΕ συνοδεύει τη σχετική αναφορά της, όπως και την αναφορά στις εκπτώσεις που παρείχε η ΔΕΗ στους πελάτες της το εν λόγω διάστημα (335,99 εκατ. ευρώ), με έμμεσες επισημάνσεις περί πιθανής παραβίασης του ευρωπαϊκού πλαισίου περί ανταγωνισμού, ενημερώνοντας μάλιστα ότι η ίδια έχει παραπέμψει το ζήτημα του συμψηφισμού κερδών στη χονδρική με ζημίες στη λιανική στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο τρόπος που χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό ζήτημα η ΡΑΕ δυσκολεύει από νομικής πλευράς την κυβέρνηση. Η αφαίρεση των εκπτώσεων μπορεί να εγείρει προσφυγές για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ η μη αφαίρεση προσφυγές από τους μετόχους των εταιρειών, που πατώντας στο πόρισμα της ΡΑΕ μπορεί να επικαλεστούν καταχρηστική συμπεριφορά. Οι εταιρείες αναμένουν τη νομοθετική ρύθμιση, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν καταθέσει υπομνήματα στη ΡΑΕ αμφισβητώντας τη μεθοδολογία του πορίσματος αλλά και μιλώντας για παραλείψεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, αλλοιώνουν το οικονομικό αποτέλεσμα.

Ναι με αστερίσκους στο πλαφόν 

Στο μεταξύ, καταρχήν συμφωνία με την Κομισιόν για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η Κομισιόν δεν φαίνεται να κάνει αποδεκτό το αρχικό σχέδιο της Ελλάδας για τη διαμόρφωση μιας ρυθμιζόμενης μεσοσταθμικής χονδρεμπορικής τιμής που θα καταλήγει σε οριζόντια μείωση για το σύνολο των καταναλωτών στη βάση μιας λιανικής τιμήςστόχου. Η Κομισιόν έδωσε το καταρχήν «ok» στην επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.

Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής (δηλαδή τα υπερέσοδα) θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών μέτρων στήριξης. Ο νέος μηχανισμός συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας και η γ.γ. Ενέργειας Αλ. Σδούκου με την επίτροπο Ενέργειας, Κ. Σίμσον. Συμφώνησαν να σταλεί στην Ε.Ε. το σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του, για να λάβει στη συνέχεια την οριστική έγκριση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σκρέκας: Συμφωνία με την ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Δύσκολο το διαζύγιο-εξπρές από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News