Green Economy Δευτέρα 16/05/2022, 16:48
GREEN ECONOMY

Η Γερμανία δεν συμφωνεί να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη επένδυση

Η Γερμανία δεν συμφωνεί να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη επένδυση

Η Γερμανία θα αντιταχθεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη επένδυση στην πολιτική της «ταξινόμησης» για τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων επενδύσεων ως πράσινων, δήλωσε η κυβέρνησή της τη Δευτέρα.

Οι Βρυξέλλες χρειάζονται την έγκριση των χωρών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σχέδιό τους να χαρακτηριστεί το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις, κάτι που έχει διχάσει τα κράτη-μέλη.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να το απορρίψουν όταν οι χώρες προσέλθουν για να ψηφίσουν το σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στους κανόνες ταξινομίας για την πυρηνική ενέργεια. Αυτό το “όχι” είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που καθιστά σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη και επομένως δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της ταξινομίας», ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας.

«Συνεπώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ψηφίσει ώστε το Συμβούλιο να αντιταχθεί στην κατ’ εξουσιοδότηση νομική πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφεραν τα υπουργεία.

Για να μπλοκαριστεί το σχέδιο, θα πρέπει 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν – ποσοστό που θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των 705 βουλευτών θα μπορούσε να αντιταχθεί στους κανόνες για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά στην ψηφοφορία του Ιουλίου. Read full story

Η ταξινομία της ΕΕ σχεδιάστηκε για να παρέχει ένα “χρυσό πρότυπο” για τις πράσινες επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις μόνο εκείνες που προστατεύουν πραγματικά τον πλανήτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News