Green Economy Δευτέρα 16/05/2022, 09:15
GREEN ECONOMY

Έρχονται νέα μεγάλα επιχειρηματικά deal στις ΑΠΕ

Έρχονται νέα μεγάλα επιχειρηματικά deal στις ΑΠΕ

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους ομίλους από τη μια και σοβαρά προβλήματα που ανακόπτουν τη δυναμική που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια από την άλλη, συνθέτουν την εικόνα της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ. Αν και η ανάπτυξη των δικτύων θα έπρεπε να κινείται με ταχύτητα αντίστοιχη αυτής της διείσδυσης των ΑΠΕ, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην «Καθημερινή της Κυριακής» προκειμένου να αποφύγουν τις μεγάλες καθυστερήσεις της αδειοδότησης οι επενδυτές επιλέγουν τον δρόμο των εξαγορών. Η ζήτηση για λειτουργούντα και ώριμα έργα ΑΠΕ έχει αυξηθεί σημαντικά, με πρωταγωνιστές πετρελαϊκούς ομίλους που επιταχύνουν τη διαδικασία μεταστροφής τους, μεγάλα επενδυτικά funds που έχουν στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους.

Τρεις ημέρες μόλις μετά το μεγάλο deal Motor Oil – Ελλάκτωρ με επίκεντρο το πράσινο χαρτοφυλάκιο του κατασκευαστικού ομίλου, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης δήλωνε περιγράφοντας το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, ότι «έχω αιτήσεις για έργα 23 GW και δεν ξέρω τι να τις κάνω», αποκαλύπτοντας το άλλο πρόσωπο της αγοράς… Ιανού.

Ο ετεροχρονισμός της ανάπτυξης των δικτύων σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ καταγράφεται σαν ένα από τα μεγαλύτερα προσκόμματα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Το μοντέλο έκδοσης όρων σύνδεσης με το δίκτυο βάσει προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων και όχι ενός συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη του την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή, επέτεινε το πρόβλημα. Στον ΑΔΜΗΕ καταλήγει «ένας συνωστισμός αιτήσεων από σοβαρούς αλλά και αεριτζήδες επενδυτές, μπλοκάροντας τη διαδικασία έκδοσης όρων σύνδεσης και προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων».

Το ενδιαφέρον για εξαγορές

Ελλείψει ηλεκτρικού χώρου και αντιμέτωποι με μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία αδειοδότησης, που μπορεί να ξεπερνάει και τα 10 χρόνια στις περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών και κοινωνικών αντιδράσεων, οι επενδυτές επιλέγουν τον σύντομο και σίγουρο δρόμο των εξαγορών. Η ζήτηση για λειτουργούντα και ώριμα έργα ΑΠΕ έχει αυξηθεί σημαντικά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά, με πρωταγωνιστές μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους –που επιταχύνουν τη διαδικασία μεταστροφής τους ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν σε μια αγορά πιο πράσινη από τους υδρογονάνθρακες–, μεγάλα επενδυτικά funds, που έχουν στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, και ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους που μπορούν να στηρίξουν χαμηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, αφού η υψηλή ζήτηση ανεβάζει σημαντικά τις αποτιμήσεις των έργων ΑΠΕ.

Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ που έλαβε υπόψη της η συμφωνία με τη Motor Oil (1 δισ. ευρώ έναντι περίπου 200 εκατ. πριν από μόλις τέσσερα χρόνια) είναι ενδεικτική της τάσης που κυριαρχεί στην αγορά. Η συμφωνία Motor Oil – Eλλάκτωρ ανοίγει τον κύκλο των εξαγορών και συγκεντροποίησης του κλάδου και αλλάζει άρδην και τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας. Λίγες ημέρες νωρίτερα το χαρτοφυλάκιο της Siemens Gamesa στην Ελλάδα πέρασε μαζί με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ν. Γαλλίας (3,9 GW) στη βρετανική SSE Renewables.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων ξένων ομίλων βρίσκονται και τα χαρτοφυλάκια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ιntrakat, με τις φήμες στην αγορά να εμφανίζουν το αυστραλιανό fund της Macquarie, που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, να βολιδοσκοπεί την πρώτη και το B.C. Partners τη δεύτερη, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται από τους επικεφαλής των δύο εταιρειών, παρότι επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες με τρίτους. Αντικείμενο διεκδίκησης από ξένους και εγχώριους επενδυτές έχει γίνει και το πράσινο χαρτοφυλάκιο της Voltera (όμιλος Aβαξ), με τις πληροφορίες να φέρουν τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία. 

Εντονη είναι η φημολογία στην αγορά για συμφωνία στον κλάδο και από τη Mytilineos, που αναπτύσσεται δυναμικά εντός και εκτός των συνόρων. Η εταιρεία προχωράει σταθερά στην ανάπτυξη του ελληνικού χαρτοφυλακίου της, συνολικής ισχύος 1,48 GW (φωτοβολταϊκών), ενώ 43,2 MW αιολικών πάρκων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το δ΄ τρίμηνο του 2022, εξασφαλίζοντας ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο αιολικών σε λειτουργία, περίπου στα 250 MW.

Yψηλά τον πήχυ δραστηριοτήτων στην αγορά των ΑΠΕ έχουν βάλει και τα ΕΛΠΕ, αναβαθμίζοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο τους για λειτουργική ισχύ 1 GW εντός τριετίας. Ο όμιλος, που ολοκλήρωσε προσφάτως και έθεσε σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης του χαρτοφυλακίου του, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ από 285 MW σήμερα να αυξηθεί σε 400 MW το 2023 και σε 600 MW τα επόμενα δύο χρόνια και να φτάσει τα 2 GW το 2030.

Εγχώριοι και ξένοι όμιλοι αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με κάποιους να έχουν έρθει ήδη σε συμφωνίες μεταξύ τους και άλλους να τις έχουν στα σκαριά. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει έρθει σε συμφωνία με την Ocean Winds (OW), που αποτελεί τη σύμπραξη των εταιρειών EDP Renewables και Engie, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW και η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners. H Motor Oil υπέγραψε μόλις πρόσφατα συμφωνία με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), ενώ σε συζητήσεις με ξένη εταιρεία βρίσκονται και τα ΕΛΠΕ. Η ΔΕΗ συζητάει τουλάχιστον με πέντε ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και το αυστραλιανό fund Macquarie, όπως και το αμερικανικό Quadum που συνεργάζεται ήδη με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο

Εντείνεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές ΑΠΕ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News