Green Economy Παρασκευή 13/05/2022, 19:33
GREEN ECONOMY

ΕΚ: «Παγώνει» η πρόταση για πυρηνική και φυσικό αέριο στα πράσινα ομόλογα

ΕΚ: «Παγώνει» η πρόταση για πυρηνική και φυσικό αέριο στα πράσινα ομόλογα

Αποσύρθηκε το σχέδιο περικοπής της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου από το πρότυπο της Ε.Ε. για τα πράσινα ομόλογα, αφότου το εγχείρημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέλη της επιτροπής Οικονομίας του Ευρωκοινοβουλίου δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη στήριξη για την ανανέωση του προτύπου, με την οποία οι πυρηνική και φυσικό αέριο θα εξαιρούνταν από τους κανόνες.

Το πρότυπο της Ε.Ε. για τα πράσινα ομόλογα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών του μπλοκ να σταματήσει το λεγόμενο «greenwashing», δηλαδή την τακτική των επενδυτών να παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους ως φιλικές προς το περιβάλλον. Η νέα Ταξονομία έχει στόχο διαμορφώσει το πλαίσιο, με βάση το οποίο οι οικονομικές δραστηριότητες θα κινηθούν προς την κλιματική ουδετερότητα. Υπενθυμίζεται πως η νέα Ταξονομία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αρχή του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα, η επιτροπή θα κληθεί να ψηφίσει το πρότυπο για τα πράσινα ομόλογα. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται για τους εκδότες πράσινων ομολόγων και ομολόγων που σχετίζονται με την βιωσιμότητα να υποβάλλουν παράλληλα σχέδια μετάβασης, με βάση το στόχο του μπλοκ για ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Επίσης, θα απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια κατά μήκος της αγοράς πράσινων ομολόγων. Οι επενδυτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να κινηθούν νομικά έναντι των εκδοτών ομολόγων που δεν υλοποιούν τις περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις.

Η πρόταση της Κομισιόν που υποβλήθηκε πριν από λίγους μήνες για την προσθήκη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής στις πράσινες ενέργειες βρίσκεται τώρα στα χέρια των κρατών μελών και του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με σχετικό email που απέστειλε σε ευρωβουλευτές ο Paul Tang, επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας, τώρα οι προσπάθειες εστιάζουν στην απόρριψη της πρότασης. Σημειώνεται ότι το πρότυπο της Ε.Ε. για τα πράσινα ομόλογα θα ψηφιστεί από την επιτροπή οικονομίας την Δευτέρα και έπειτα θα τεθεί σε ολόκληρο το κοινοβούλιο προς ψήφιση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Διχασμός για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

Ε.Ε.: Σχέδια να καταστήσει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως «πράσινα»

Κομισιόν: Αυστηρά τα κριτήρια για να καταστεί «πράσινο» το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News