Green Economy Τρίτη 3/05/2022, 07:58
GREEN ECONOMY

Εγκαίνια για τον FSRU Αλεξανδρούπολης: Η Ελλάδα, πύλη αερίου για τα Βαλκάνια

Εγκαίνια για τον FSRU Αλεξανδρούπολης: Η Ελλάδα, πύλη αερίου για τα Βαλκάνια

Μηνύματα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να στείλουν σήμερα από την Αλεξανδρούπολη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρόεδρος της Σερβίας, οι οποίοι θα παραστούν στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης).

Η έναρξη της κατασκευής του δεύτερου, μετά τη Ρεβυθούσα, τερματικού σταθμού LNG της χώρας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σε όλη την Ευρώπη επισπεύδονται οι επενδύσεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενώ οι εξελίξεις έχουν αναδείξει ήδη τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πύλη φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια, καθώς από την περασμένη Τετάρτη –οπότε η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα για τη Βουλγαρία– έχει καταστεί σε αποκλειστικό προμηθευτή της γειτονικής χώρας. Το 40% των αναγκών της Βουλγαρίας σε αέριο καλύπτεται με LNG από τη Ρεβυθούσα και το 60% με ρωσικό αέριο που πουλάει η ΔΕΠΑ.

Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή της και σε κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το LNG που θα φτάνει με καράβια από διάφορες πηγές στην Αλεξανδρούπολη θα αεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα διασυνδετηρίων αγωγών στη Σερβία και στη Ρουμανία, καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας Gastrade –που υλοποιεί το έργο– προβλέπει την ολοκλήρωσή του το 2023, ωστόσο η εταιρεία έπειτα και από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευσή του τουλάχιστον κατά 6 μήνες.

Μήνυμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια στα σημερινά εγκαίνια του FSRU Αλεξανδρούπολης, με δυναμικότητα παροχής 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως.

Με την ολοκλήρωση του FSRU Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα επτά δισ. κυβικά μέτρα σήμερα, σε πάνω από 15 δισ. κ.μ., ενώ η συνολική δυναμικότητα της χώρας μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δισ. κ.μ. σε περίπτωση που ολοκληρωθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια για νέα FSRU. Εναν δεύτερο τερματικό σταθμό LNG σχεδιάζει η Gastrade στη Θράκη, έναν η Μότορ Οϊλ στους Αγ. Θεοδώρους στην Κόρινθο, έναν τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και έναν η Mediterranean Gas στον Βόλο.

Εργο 393,7 εκατ. ευρώ

Ο FSRU Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κ.μ. ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 393,7 εκατ. ευρώ, αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το αέριο στο εθνικό σύστημα. Ο δεύτερος FSRU που προωθεί η ίδια εταιρεία στη Θράκη θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Στην εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, που αναπτύσσει το project, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments –100% θυγατρική της Gaslog– που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, η Bulgartransgaz EAD (BTG), που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20%, και ο ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στους ώμους της ανατολικής Μεσογείου το βάρος για το φυσικό αέριο

Τζ. Πάιατ: O FSRU πολύ σημαντικός απέναντι στον «ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό»

Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με νέους τερματικούς LNG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News