Green Economy Πέμπτη 28/04/2022, 17:39
GREEN ECONOMY

Έξι ελληνικές πόλεις εντάσσονται στις 100 κλιματικά ουδέτερες της Ευρώπης

Έξι ελληνικές πόλεις εντάσσονται στις 100 κλιματικά ουδέτερες της Ευρώπης

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Τρίκαλα και Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες».

Οι 6 ελληνικές πόλεις, εντασσόμενες στο Πρόγραμμα, καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, – δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη – αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη. 

Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες, και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς. 

Τελικός στόχος της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. 

Έξι ελληνικές πόλεις εντάσσονται στις 100 κλιματικά ουδέτερες της Ευρώπης-1

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια που θα συνάψουν οι πόλεις αυτές με την Κομισιόν, αν και θα έχουν νόμιμη ισχύ, δεν θα είναι δεσμευτικά ως προς τους στόχους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η επιλογή των έξι ελληνικών πόλεων για τη συμμετοχή στις “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030”, αποτελεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση και επιτυχία της χώρας μας. Έξι ελληνικοί Δήμοι θα μετατραπούν έως το 2030 σε κοιτίδες καινοτομίας και πρωτοπορίας, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον. Οι πόλεις μας, με μια σειρά από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, θα υλοποιήσουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, θα συμβάλλουν στην αστική αναζωογόνηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα κάνουν τις ελληνικές πόλεις πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικές και πιο βιώσιμες, απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News