GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα πληρώσει η Ελλάδα 

Ενέργεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα πληρώσει η Ελλάδα 

Η κυβέρνηση από την αρχή του πολέμου έχει προετοιμαστεί ώστε ακόμα και εάν οι ροές του φυσικού αερίου μηδενιστούν από τη Ρωσία,η χώρα να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Αυτό επανέλαβαν οι αρμόδιοι παράγοντες και κατά την χθεσινή σύσκεψη στου Μαξίμου. Κρίσιμο το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κληθεί να πληρώσει την Gazprom για τις ποσότητες που καταναλώθηκαν τον Απρίλιο. 

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει στο εξής τη Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα.

Το ελληνικό σχέδιο πάντως περιλαμβάνει αυξημένες εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα, λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου, με πετρέλαιο και επαναλειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει και την μίσθωση πλωτής δεξαμενής ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας στα 375.000 κυβικά μέτρα, όπως και την ενοικίαση μιας αποθήκης στην Ιταλία

Σύμφωνα όμως και το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ για τον Μάιο, δεν υπάρχει έντονη κινητικότητα καθώς έχουν προγραμματιστεί να δέσουν στην Ρεβυθούσα πέντε πλοία (δύο φορτία για τη Mytilineos, δύο για την βουλγαρική MET Energy EAD και ένα για την ΔΕΠΑ Εμπορίας συνολικής ποσότητας 363.000 κυβικών μέτρων). Πάντως, μέσα στον Απρίλιο υπήρξε μόνο ένα φορτίο -αυτό της Mytilineos- που έφθασε στη Ρεβυθούσα.

Η κυβέρνηση μεσοπρόθεσμα αναζητεί και άλλες λύσεις όπως η ενίσχυση των ποσοτήτων αζέρικου αερίου που λαμβάνει μέσω του αγωγού ΤΑΡ καθώς και η επιτάχυνση της κατασκευής μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχέδιο βέβαια που είναι πιο μακροπρόθεσμο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με τρόπο που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις

Ρωσία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε επιπλέον χώρες

Άκ. Σκέρτσος: Σχέδια για μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News