Green Economy Παρασκευή 15/04/2022, 14:16
GREEN ECONOMY

ΙΕΑ: Χαμηλότερη η ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος – Νέες προβλέψεις στην σκιά του πολέμου

ΙΕΑ: Χαμηλότερη η ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος – Νέες προβλέψεις στην σκιά του πολέμου

Ελαφρώς χαμηλότερη από το προσδοκώμενο αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Οι νέες εκτιμήσεις αποδίδονται στην αύξηση των τιμών και τις αναταραχές στην αγορά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΙΕΑ, μόλις δύο ημέρες μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω για την ζήτηση πετρελαίου, η ζήτηση για φυσικό αέριο θα διαμορφωθεί κατά 1% χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιανουαρίου. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 50 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ή στις μισές περίπου εξαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ το 2021. Υπενθυμίζεται πως η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου ενισχύθηκε κατά 4,5% το 2021.

Όπως σημειώνει η σχετική έκθεση της ΙΕΑ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενέτεινε τις πιέσεις, αλλά και την αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου, η οποία αντιμετώπιζε ήδη σοβαρές δυσκολίες. Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΙΕΑ, παρότι δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί για τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ο πόλεμος έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. στην αναζήτηση εναλλακτικών για την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Εξ ου και η ίδια η ΙΕΑ εξέδωσε στις αρχές του Μαρτίου ένα πλάνο 10 σημείων για την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Οι τιμές στην spot αγορά φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση για φορτία LNG, ενώ ορισμένα που προορίζονταν για την Ασία εκτρέπονται στην Ευρώπη.

ΙΕΑ: Χαμηλότερη η ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος – Νέες προβλέψεις στην σκιά του πολέμου-1

Βέβαια, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται λόγω των κινήσεων της Ρωσίας – ακόμη και πριν την εισβολή στην Ουκρανία – για περιορισμό των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο, σε μία περίοδο όποτε η κατανάλωση ήταν υψηλότατη λόγω των αναγκών θέρμανσης, ήταν κατά 17% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Θα βρει πελάτες η Ρωσία αν χάσει τους Ευρωπαίους;

Πούτιν: Η Ρωσία θα διοχετεύσει την ενέργειά της στην Ανατολή

Ο χάρτης της Moody’s: Ποιες χώρες «αντέχουν» ένα ενεργειακό σοκ – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News