Green Economy Τετάρτη 13/04/2022, 18:35 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
GREEN ECONOMY

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Τι σηματοδοτεί η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΝΑ Ευρώπη

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Τι σηματοδοτεί η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΝΑ Ευρώπη

Ένα σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας αποτελεί η επένδυση του Ομίλου ΕΛΠΕ στη καρδιά της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην περιοχή της Κοζάνης εγκαινιάστηκε στις 6 Απριλίου από τη Διοίκηση του Ομίλου και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Τι σηματοδοτεί η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΝΑ Ευρώπη-1
(Από αριστερά προς τα δεξιά): κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW, υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, καλύπτοντας τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών, σηματοδοτώντας την ταχεία μετάβαση του Ομίλου ΕΛΠΕ σε νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030.

Πρόκειται για ένα έργο με σημαντική συνεισφορά όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο –καθώς δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, εκ των οποίων το 60% θα καλυφθεί από την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέοι δρόμοι και βελτιώθηκαν υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή ενώ σημαντικό μέρος της αδειοδοτημένης έκτασης επιστρέφεται για χρήση από τους κτηνοτρόφους, ώστε να επιτευχθεί μία αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ενδημικής πανίδας, κτηνοτροφίας και παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Τι σηματοδοτεί η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΝΑ Ευρώπη-2
(Από αριστερά προς τα δεξιά): κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

Η κατασκευή του πάρκου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System), ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος παρά τις αντίξοες συνθήκες που επέφερε η πανδημία, με κύριο εργολάβο την εταιρεία JUWI. Την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αυτή αγορά. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, στην ομιλία του επεσήμανε πως το έργο αυτό αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση και τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και άμεση απάντηση στις νέες ενεργειακές απαιτήσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως: «Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία. Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς να βλέπουμε τη σχεδόν καθολική αποδοχή και ταύτιση των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και των μετόχων μας και των αγορών, με τη νέα αυτή στρατηγική. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, που σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της πρόσβασης σε φτηνή και πράσινη ενέργεια για τους καταναλωτές. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025” υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Τι σηματοδοτεί η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΝΑ Ευρώπη-3
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Τι σηματοδοτεί η επένδυση των 130 εκατ. ευρώ για το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΝΑ Ευρώπη-4
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News