Green Economy Τρίτη 12/04/2022, 12:01
GREEN ECONOMY

Επιταχύνονται οι έρευνες για φυσικό αέριο: Αισιόδοξες οι πρώτες ενδείξεις

Επιταχύνονται οι έρευνες για φυσικό αέριο: Αισιόδοξες οι πρώτες ενδείξεις

«Εχουμε ενδείξεις για πιθανά αποθέματα αερίου που μας καθιστούν αισιόδοξους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γνωρίζουμε έως το 2023 εάν η χώρα διαθέτει ικανοποιητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, η άντληση των οποίων να είναι συμφέρουσα. «Θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες.  

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Οι περιοχές είναι οι εξής: 
1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας.
2. Περιοχή Ιόνιο.
3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός).
4. Δυτικά Κρήτης.
5. Νοτιοδυτικά Κρήτης.
6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη).

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε., αναφέρει το ΙΕΝΕ. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνες υδρογονανθράκων: Το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News