Green Economy Τρίτη 12/04/2022, 09:12
GREEN ECONOMY

Eναλλακτικές για τον EastMed στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Eναλλακτικές για τον EastMed στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Παρά τις ανοιχτές επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι ΗΠΑ σε σχέση με τη σκοπιμότητα του αγωγού EastMed, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το project έστω και με αλλαγές ως προς την αρχική του όδευση.

Αυτό φάνηκε καθαρά κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν χθες, στην Ιερουσαλήμ, οι υπουργοί Ενέργειας, Ελλάδας Κώστας Σκρέκας, Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ. Στη διάρκεια τόσο της τριμερούς συνάντησης όσο και της διμερούς που ακολούθησε μεταξύ των υπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, η εντύπωση που επικράτησε είναι ότι παρά τις εντυπώσεις που καλλιεργεί η Τουρκία περί συνεργασίας με το Ισραήλ για τη μεταφορά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω των εδαφών της, δεν υφίσταται προς το παρόν τέτοιο πλαίσιο. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ στην Jerusalem Post. «Ενώ η Τουρκία θέλει πραγματικά να συνεργαστεί, δεν έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ή σχέδιο εργασίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί ως κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά και μετά να αποφασίσουμε», επισήμανε. Η τριμερής συνάντηση της Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ περί «σημαντικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες σχετικά με το φυσικό αέριο» και εν μέσω της κινητικότητας που έχει αναπτύξει η Ε.Ε. για συνεργασίες με παραγωγούς αερίου προκειμένου να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο και της συνακόλουθης κινητικότητας γύρω από τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η περιοχή μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με τα 20 δισ. κ.μ. αερίου, εκ των οποίων τα περισσότερα από το Ισραήλ, το οποίο έχει και τον πρώτο λόγο για τα σχέδια εξαγωγής τους. 

Η Ελλάδα, γνωρίζοντας προφανώς και τις επαφές Ισραήλ – Αιγύπτου για τη μεταφορά του αερίου μέσω ενός αγωγού στους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου και από εκεί με πλοία στην Ευρώπη, σχέδιο που στηρίζει και η Ε.Ε., στη συζήτηση για τον αγωγό EastMed έθεσε στο τραπέζι και εναλλακτικές που συμπεριλαμβάνουν και την Αίγυπτο χωρίς να παρακάμπτεται η Κύπρος. Οπως εξάλλου τόνισε ο Ελληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας μετά το πέρας της συνόδου, στην τριμερή εξετάστηκε τόσο ο ΕastMed όσο και το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αιγύπτου και την κατασκευή νέου σταθμού LNG στην Κύπρο. Το τελευταίο αυτό σχέδιο υποβλήθηκε στη σύσκεψη από την Energean, η οποία αναπτύσσει στο Ισραήλ τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν και σε αυτό συμμετέχει και η Vitol, η οποία έχει έναν πλωτό σταθμό υγροποίησης που θα είναι ελεύθερος από το 2026. Η πρόταση δεν είναι ανταγωνιστική του EastMed, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και η Ελλάδα, και οι άλλες δύο χώρες συμφώνησαν να την εξετάσουν.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το project έστω και με αλλαγές ως προς την αρχική του όδευση.
Η συγκυρία υποχρεώνει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους για την έξοδο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και είναι ενδεικτική επ’ αυτού η δήλωση της υπουργού του Ισραήλ μετά το πέρας της τριμερούς. «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και όχι να συζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας για την ασφάλεια της περιοχής. Στις πολλές εναλλακτικές μεταφοράς των κοιτασμάτων που έχουν εξεταστεί στο πλαίσιο του EastMed Gas Forum αναφέρθηκε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, οι οποίες όπως είπε, δεδομένων των εξελίξεων, είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες για τη διεθνή κοινότητα και «είμαστε έτοιμοι να τις παρουσιάσουμε στην Ε.Ε. για να έχουμε έναν οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους».

Ηλεκτρική διασύνδεση

Στην τριμερή συζητήθηκε και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, EuroAsia Interconnector, με τις τρεις χώρες αλλά και τις εταιρείες που εμπλέκονται και οι οποίες συμμετείχαν στη σύνοδο, να επανεπιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υλοποίησή της.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News