Green Economy Παρασκευή 18/12/2020, 15:08
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αυστρία: Γιατί η μεγαλύτερη «πράσινη» εταιρεία επενδύει στο φυσικό αέριο

Αυστρία: Γιατί η μεγαλύτερη «πράσινη» εταιρεία επενδύει στο φυσικό αέριο

Την απόφαση επένδυσης σε αγωγούς φυσικού αερίου έλαβε η μεγαλύτερη αυστριακή ενεργειακή εταιρεία και μία από τις πλέον «πράσινες» στην Ευρώπη, η Verbund AG.

Πιο συγκεκριμένα, η αυστριακή εταιρεία συμφώνησε να καταβάλλει 271 εκατ. ευρώ για την αγορά του 51% της Gas Connect Austria, επενδύοντας σε ενεργειακή υποδομή ορυκτών καυσίμων, κίνηση η οποία εξέπληξε ορισμένους αναλυτές.

«Η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου θα μας δώσει την ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε την αναμενόμενη ενεργειακή μετάβαση» διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Verbund, Μίκαελ Στρουγκλ.

«Πρέπει να παράξουμε μεγάλες ποσότητας “πράσινου” υδρογόνου, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε εδώ στην Αυστρία και ενδεχομένως ούτε στην κεντρική Ευρώπη» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Έτσι, το δίκτυο ενέργειας της Verbund, σύμφωνα με το εγκεκριμένο επενδυτικό project, θα συνδεθεί με κέντρα παραγωγής υδρογόνου, τα οποία τροφοδούνται από θαλάσσια αιολικά πάρκα στη βόρεια Ευρώπη και ηλιακά πάρκα στη νότια Ευρώπη. 

Την ίδια ώρα, όμως, οι αγωγοί φυσικού αερίου της Gas Connect Austria θα διασφαλίζουν την ύπαρξη σταθερών ενεργειακών ροών, έως ότου στεφθεί με επιτυχία το παραπάνω σχέδιο.

Τον προηγούμενο μήνα, η κεφαλαιοποίηση της Verbund ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ, αριθμός ρεκόρ για όλες τις δημόσιες αυστριακές εταιρείες. Κι αυτό, χάρη στο γεγονός ότι το 95% της παραγόμενης ενέργειας είναι μηδενικών ρύπων, καθώς βασίζεται στο υδρογόνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News