Green Economy Παρασκευή 25/03/2022, 12:35
GREEN ECONOMY

Η χώρα που μεταφέρει την πρωτεύουσά της αλλού για έναν πολύ απλό λόγο

Η χώρα που μεταφέρει την πρωτεύουσά της αλλού για έναν πολύ απλό λόγο

Σε μία νέα τοποθεσία, στο νησί Βόρνεο, μεταφέρεται η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, παρότι μόνο ένα μέρος του νησιού είναι μέρος της χώρας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην Μαλαισία και ένα μικρό μέρος του στο Μπρουνέι.

Η απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας είχε τεθεί στο τραπέζι πριν από περίπου δύο χρόνια, διότι η σημερινή πρωτεύουσα, η Τζακάρτα, βυθίζεται με ταχύτητα περίπου 25 εκατοστών κάθε χρόνο. 

Οι βουλευτές της χώρας αποφάσισαν στην αρχή του έτους πως η νέα πρωτεύουσα θα είναι η Νουσαντάρα στην ζούγκλα του Καλιμαντάν, που βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ασίας, το Βόρνεο.

Εκεί πρόκειται να ανεγερθούν μεταξύ άλλων νέα κτήρια για την κυβέρνηση, ένα προεδρικό μέγαρο, αλλά και 100.000 νέα σπίτια που θα φιλοξενήσουν 320.000 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Η μεταφορά θα ξεκινήσει επίσημα το 2024 και αναμένεται να έχει κόστος έως και 32 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Τζακάρτα φιλοξενεί περίπου 10 εκατ. άτομα, ενώ περίπου 40 εκατ. άνθρωποι μένουν σε γειτονικές κωμοπόλεις. Αυτή τη στιγμή περίπου η μισή έκταση της Τζακάρτα βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, ενώ σύμφωνα με το World Economic Forum εκτιμάται πως μέχρι το 2050 το 95% της πρωτεύουσας μπορεί να έχει εξαφανιστεί, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, των συχνών πλημμύρων και της έντονης άντηλης νερού που οδηγεί σε υποχώρηση του εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί πως και άλλες χώρες έχουν μεταφέρει στο παρελθόν τις πρωτεύουσές τους. Η Μιανμάρ για παράδειγμα μετέφερε σε πιο κεντρική τοποθεσία την πρωτεύουσά της το 2005, ενώ την δεκατία του 1950 η Βραζιλία δημιούργησε την Μπραζίλια σε μία κενή έκταση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι 50 ομορφότερες χώρες του κόσμου: Η Ελλάδα είναι πιο χαμηλά από ό,τι πιστεύετε

Έτσι θα είναι το εσωτερικό στα αεροπλάνα του μέλλοντος

Θέλετε δυνατό εγκέφαλο και καλή ψυχική υγεία; Αυτές είναι οι 6 τροφές που ενδείκνυνται

Το απλό κόλπο με τους κωδικούς για να μη σας χακάρουν ποτέ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News