Green Economy Τρίτη 22/03/2022, 17:11
GREEN ECONOMY

Πυρηνική ενέργεια: Το νέο «χόμπι» των Big Tech

Πυρηνική ενέργεια: Το νέο «χόμπι» των Big Tech

Τις τελευταίες εβδομάδες, κάποιοι από τους πιο διάσημους κατοίκους της Σίλικον Βάλεϊ έχουν εξάρει τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας ως λύσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Ίλον Μασκ έγραψε στο Twitter στις αρχές του μήνα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «κρίσιμη» για την εθνική ασφάλεια, ενώ ο κίνδυνος της ραδιενέργειας είναι υπερτιμημένος.

 

Ο Marc Andreessen ζήτησε «εδώ και τώρα, 1.000 ολοκαίνουργια πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζεφ Μπέζος και ο Πίτερ Τίελ έχουν ανοίξει τα πορτοφόλια τους για να επενδύσουν σε πυρηνικές εταιρείες επόμενης γενιάς.

Κανένας από τους εν ενεργεία προηγμένους αντιδραστήρες δεν έχει παράγει ακόμη κάποιο λειτουργικό εμπορικό προϊόν, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της τεχνολογικής προόδου και μιας επείγουσας ανάγκης για την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τον κλάδο – ο οποίος βρίσκεται στο «καθαρτήριο» από τη δεκαετία του 1970.

Πέρσι, επενδυτές έριξαν 3,4 δισ. δολαρία σε startups για την πυρηνική ενέργεια. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ, μεγαλύτερο από όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Πυρηνική ενέργεια: Το νέο «χόμπι» των Big Tech-1

Λόγω των ατυχημάτων και του υψηλού κόστους, η πυρηνική ενέργεια δεν ήταν μέχρι πρότινος τόσο ελκυστική όσο το φυσικό αέριο και άλλες εναλλακτικές.

Το πιο πρόσφατο πυρηνικό εργοστάσιο των ΗΠΑ εγκρίθηκε το 1973 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016.

Καθώς όμως αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας γίνονται όλο και πιο φανερά. 

Η πυρηνική ενέργεια δεν εκπέμπει άνθρακα και μπορεί να παραχθεί όλη την ημέρα, σε αντίθεση με την ηλιακή. Αποτελεί επίσης και τον δρόμο για την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Αν και η κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων δεν θα βοηθήσει την τωρινή δυσμενή κατάσταση – ακόμα και νέα, μικρότερα σχέδια χρειάζονται χρόνια για να πάρουν άδεια και να χτιστούν – οι υποστηρικτές τους θεωρούν ότι θα βοηθήσουν στην επόμενη μεγάλη κρίση.

Η Σίλικον Βάλεϊ έχει επενδύσει ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα της βιομηχανίας σύντηξης πυρηνικής ενέργειας.

Βέβαια, η σύντηξη αποτελεί κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο της ενέργειας, καθώς δεν έχει καταφέρει να παράξει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για να δημιουργηθεί η πυρηνική αντίδραση. Αυτό δεν έχει εμποδίσει άτομα όπως ο Τζεφ Μπέζος να επενδύσουν σε αυτές τις εταιρείες.

Από την άλλη, οι startups πυρηνικής διάσπασης είναι πιο υποσχόμενες. Η TerraPower, με την υποστήριξη του Μπιλ Γκέιτς, χρησιμοποιεί προηγμένα υλικά ψύξης για να δημιουργήσει μικρότερους, φθηνότερους και πιο αποτελεσματικούς αντιδραστήρες από τους συμβατικούς που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη τους.

Ενδιαφέρον για την τεχνολογία αυτή έχουν εκφράσει η Ρουμανία και η Πολωνία, δύο χώρες που προσπαθούν να θωρακιστούν από τη Ρωσία, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους για την πυρηνική ενέργεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επανεξετάζουν τις εισαγωγές ουρανίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Γερμανία: Ηχηρό «όχι» στην πυρηνική ενέργεια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News