Green Economy Δευτέρα 21/03/2022, 18:48
GREEN ECONOMY

Η Βρετανία ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει την Gazprom

Η Βρετανία ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει την Gazprom

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει προσωρινά τον βρετανικό βραχίονα λιανικής παροχής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd, της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η ρωσική κρατική Gazprom, αναμένεται να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο με γνώση του θέματος.

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει 30.000 εταιρικούς πελάτες, βρίσκεται υπό πίεση να κόψει τους δεσμούς της με τη ρωσική μητρική, όπως έχουν κάνει και άλλες επιχειρήσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η μονάδα, που λειτουργεί ως Gazprom Energy, προμηθεύει λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο του εμπορικού όγκου αερίου της Βρετανίας. Η βρετανική θυγατρική έχει γραφεία στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ, ενώ ανάμεσα στους πελάτες της είναι και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου βρίσκεται υπό πίεση, καθώς οι εταιρείες ενέργειας τής γυρνάνε την πλάτη και δεν αγοράζουν από αυτην χονδρικά.

Εν τω μεταξύ, οι Sunday Times ανέφεραν ότι η Gazprom Energy προσπαθεί να βρει έναν αγοραστή για να αποτρέψει την κατάρρευση, καθώς πολλοί μεγάλοι πελάτες επιδιώκουν να αποχωρήσουν από συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων λιρών ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Άνοιξε την κάνουλα του φυσικού αερίου η Gazprom σε πελάτες – κλειδιά

WSJ: Με κατασχέσεις απειλούνται οι δυτικές εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία

Ρωσία: Προς εθνικοποίηση το ενεργητικό των ξένων επιχειρήσεων που αποχωρούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News