Green Economy Δευτέρα 21/03/2022, 17:03
GREEN ECONOMY

M. Ρήγας (Energean): Η Ελλάδα δεν έχει πρόσφατες ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο

M. Ρήγας (Energean): Η Ελλάδα δεν έχει πρόσφατες ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόσφατες ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο, καθώς πέρα από τη λεκάνη του Πρίνου, τα προγράμματα εξερεύνησης και ανάπτυξης έχουν πάει πίσω λόγω της έμφασης της ενεργειακής πολιτικής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», παρατήρησε ο CEO της Energean, Μαθιός Ρήγας, τονίζοντας πάντως ότι έχουν δημιουργηθεί νέες προσδοκίες μετά τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.  

Όπως είπε ο κ. Ρήγας στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο, η Ελλάδα εισάγει το 100% του φυσικού αερίου που καταναλώνει (περίπου 6,5 BCM το 2021):

  • 45% από τη Gazprom
  • 32% εισαγωγές LNG από την παγκόσμια αγορά (ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία και Αίγυπτος)
  • 17,5% μέσω του αγωγού TAP
  • 5% αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ρήγας είπε ότι η χώρα «αποφάσισε να ανακηρύξει την αγορά της ως αναδυόμενη και να δημιουργήσει μονοπώλιο LNG, βασιζόμενη στην αγορά ενός FSRU (σ.σ. πλωτή μονάδα αερίου), ένα έργο που αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η Κύπρος «είναι η μόνη χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που αποφάσισε να μη διαφοροποιήσει τις πηγές της, αν και είχε την ευκαιρία να το πράξει: η Energean υπέβαλε πρόταση για προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο μέσω αγωγού, ενώ υπήρξε επίσης πρόταση για μίσθωση FSRU από τη νορβηγική εταιρεία Hoegh».

Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος έχει τρεις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, την Αφροδίτη, τον Γλαύκο και την Καλυψώ, αλλά δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ακόμη καμία από αυτές για πολιτικούς λόγους και εξαιτίας της εγγενούς πρόκλησης της ανάπτυξης φυσικού αερίου».

moneyreviw.gr

Διαβάστε επίσης:

Α. Πατέλης: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα στην ουκρανική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News