Green Economy Τρίτη 15/03/2022, 21:43
ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Συμφωνία για την επιβολή του πρώτου στον κόσμο δασμού στις εισαγωγές διοξειδίου του άνθρακα

Ε.Ε.: Συμφωνία για την επιβολή του πρώτου στον κόσμο δασμού στις εισαγωγές διοξειδίου του άνθρακα

Οι χώρες της Ε.Ε. υποστήριξαν το κοινοτικό σχέδιο για την επιβολή του πρώτου στον κόσμο δασμού στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών που εκπέμπουν ρύπους στο περιβάλλον, παρότι θα χρειαστεί ακόμη πολύ χρόνος και επιπλέον διαπραγματεύσεις για να μπουν οι τελικές «πινελιές». 

Η Ε.Ε. θέλει να επιβάλει δασμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 2026 στις εισαγωγές χάλυβα, τσιμένου, λιπασμάτων, αλουμιίου και ηλεκτρικής ενέργειας – κίνηση που έχει ως στόχο να προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία από τα φθηνότερα προϊόντα που παρασκευάζονται σε χώρες με πιο χαλαρό πλαίσιο κανονισμών για το περιβάλλον. 

Η τριετής φάση μετάβασης για την επιβολή του δασμού θα αρχίσει το 2023, συνεπώς οι χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και θα εγκρίνουν τους νέους κανόνες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα στις βασικές διαπραγματευτικές τους θέσεις. 

«Πρόκειται για έναν σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της κλιματκής αλλαγής. Κάνουμε μία προσπάθεια να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων στη βιομηχανία», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ. 

Η επιβολή δασμού εντάσσεται στο γενικότερο πακέτο πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% στην Ε.Ε. έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος αυτός θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις από τη βιομηχανία σε πράσινες τεχνολογίες, όπως υδρογόνο και την επιβολή υψηλότερου κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις βιομηχανίες που μολύνουν το περιβάλλον. Ο δασμός στις εισαγωγές θα δημιουργήσει ένα πεδίο επιβάλοντας το ίδιο κόστος διοξειδίου του άνθρακα στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. και σε αυτές στο εξωτερικό. 

Η Γαλλία, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, έχει υποστηρίξει από καιρό την επιβολή δασμού στις εισαγωγές. Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει τη θέση του έως τον Ιούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και στις χώρες της Ε.Ε. για την έγκριση των τελικών κανονισμών θα αρχίσουν μετά το καλοκαίρι. 

Οι υπουργοί δεν αποφάσισαν πόσο γρήγορα ο δασμός στις εισαγωγές θα πρέπει να αντικαταστήσει τις δωρεάν άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εξασφαλίζουν αυτή τη στιγμή οι βιομηχανίες με βάση την αγορά εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων της Ε.Ε..Επίσης, σε μετέπειτα συζητήσεις θα αποφασιστεί εάν τα έσοδα από την επιβολή του δασμού θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε..

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Αρνητικό ρεκόρ στους ρύπους CO2 το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News