Green Economy Τετάρτη 9/03/2022, 15:33
GREEN ECONOMY

IEA: Αρνητικό ρεκόρ στους ρύπους C02 το 2021

«Ξεκάθαρο» είναι πλέον ότι η ανάκαμψη από τον κορωνοϊό δεν ήταν βιώσιμη

IEA: Αρνητικό ρεκόρ στους ρύπους C02 το 2021

Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας έφτασαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας το 2021, αγγίζοντας τους 36,3 δισ. μετρικούς τόνους. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), πρόκειται για αύξηση της τάξης του 6% και οφείλεται στην επανεκκίνηση της διεθνούς οικονομίας μετά τα παρατεταμένα lockdown.

Η εκτόξευση στα επίπεδα των αέριων ρύπων αποδόθηκε στην αυξημένη χρήση άνθρακα, που προέκυψε από την ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνθήκες στην αγορά ενέργειας (ιδίως η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου). Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν σε αύξηση της καύσης άνθρακα, παρότι παράλληλα αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ και η παραγωγή ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, μόνον ο ανθρακας υπολογίζετεαι πως ευθύνεται για τουλάχιστον το 40% της αύξησης των εκπομπών παγκοσμίως, φτάνοντας το επίπεδο ρεκόρ των 15,3 δισ. μετρικών τόνων.

Επίσης, «οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από φυσικό αέριο ανέκαμψαν ξεπερνώντας κατά πολύ το επίπεδο του 2019 στους 7,5 δισ. τόνους», σύμφωνα με την ΙΕΑ. Αντιθέτως, οι ρύποι από το πετρέλαιο έφτασαν τους 10,7 δισ. τόνους, που πρόκειται για σημαντική μείωση σε σχέση με τα επίπεδα προ – πανδημίας. Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη ανάκαμψη του κλάδου των μεταφορών παγκοσμίως, ιίδως του τομέα της αεροπλοΐας.

Σημειώνεται όμως ότι παρότι αυξήθηκε η χρήση του άνθρακα, μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής προήλθε πέρυσι από ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα η παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 8.000 τεραβατώρες πέρυσι, που σύμφωνα με την ΙΕΑ πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ.

Η ΙΕΑ, βάσει των ευρημάτων, κατέληξε ότι η οικονομική ανάκαμψη από τον κορωνοϊό είναι πλέον «ξεκάθαρα» μη βιώσιμη. «Τώρα, ο κόσμος οφείλει να διασφαλίσει ότι η παγκοσμια ανάκαμψη στους ρύπους το 2021 ήταν μεμονωμένο περιστατικό και ότι μία επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση συμβάλλει στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές», σημειώνει η ΙΕΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Εθνική τράπεζα: «Η ενεργειακή κρίση έχει κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρη την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία»

Ε.Ε.: Ενίσχυση των υπεράκτιων ΑΠΕ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News