GREEN ECONOMY

Η Ζαπορίζια επαναφέρει τα διλήμματα της πυρηνικής ενέργειας: Ο παγκόσμιος χάρτης – Τα υπέρ και τα κατά

Η Ζαπορίζια επαναφέρει τα διλήμματα  της πυρηνικής ενέργειας: Ο παγκόσμιος χάρτης – Τα υπέρ και τα κατά

Το χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης και ένατο μεγαλύτερο στον κόσμο- επανέφερε τον εφιάλτη μιας πυρηνικής καταστροφής, ανάλογης με εκείνη του Τσερνόμπιλ, το 1986 ή της Φουκουσίμα, το 2011.

Περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -ή μόλις το 4% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος- προέρχεται από εργοστάσια με πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ανά τον κόσμο, υπάρχουν συνολικά 450 πυρηνικοί αντιδραστήρες, με σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής (πάνω από 90%) να προέρχεται από μόλις 15 χώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Πυρηνικών Αντιδραστήρων(PRIS).

Οι ΗΠΑ κατέχουν τα σκήπτρα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 91,5 GW και 96 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 30 πολιτείες. Το 2020, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ ανήλθε σε 789.919 GWh, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 20% των ενεργειακών αναγκών της Αμερικής καλύπτεται από την παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων, με τη χώρα να βασίζεται κυρίως σε φυσικό αέριο και άνθρακα. 

Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50,8GW και παραγωγή 344.748 GWh. Επί κινεζικού εδάφους υπάρχουν συνολικά 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ 14 ακόμη είναι υπό κατασκευή. Στα άμεσα σχέδια του Πεκίνου περιλαμβάνεται η κατασκευή 150 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2035, επενδύοντας πάνω από 400 δισ. ευρώ.

Η Ζαπορίζια επαναφέρει τα διλήμματα  της πυρηνικής ενέργειας: Ο παγκόσμιος χάρτης – Τα υπέρ και τα κατά-1

Ακολουθεί η Γαλλία, με εγκατεστημένη ισχύ 61,3 GW και παραγωγή 338.671 GWh από 58 αντιδραστήρες. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην πυρηνική ενέργεια, η οποία καλύπτει το 70% των συνολικών της αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν η Ρωσία -με 39 πυρηνικούς αντιδραστήρες, εγκατεστημένη ισχύ 30,6 GW και συνολική παραγωγή 201.821 GWh, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 8% της παγκόσμιας προσφοράς- και η Νότια Κορέα, με 24 πυρηνικούς αντιδραστήρες και συνολική παραγωγή 152.583 GWh (6% της παγκόσμιας προσφοράς).

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση σε πυρηνική ενέργεια

Mπορεί η Αμερική να είναι η παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ως προς την κατανάλωση όμως (ως ποσοστό του συνολικού ενεργειακού μείγματος) βρίσκεται στη 17η θέση. Αυτό οφείλεται λόγω του μεγέθους και του πληθυσμού της χώρας.

Η Ζαπορίζια επαναφέρει τα διλήμματα  της πυρηνικής ενέργειας: Ο παγκόσμιος χάρτης – Τα υπέρ και τα κατά-2

Σύμφωνα με ανάλυση του WEF, οι χώρες της Ευρώπης κυριαρχούν στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως προαναφέρθηκε, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αποτελούν τη βασική πηγή τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία.

Στη Σλοβακία, η πυρηνική αντιπροσωπεύει το 53,6% του ενεργειακού μείγματος της χώρας, παρ’ όλα αυτά, οι τέσσερις αντιδραστήρες της χώρας καλύπτουν λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας προσφοράς σε πυρηνική ενέργεια. 

Η Ζαπορίζια επαναφέρει τα διλήμματα  της πυρηνικής ενέργειας: Ο παγκόσμιος χάρτης – Τα υπέρ και τα κατά-3

Η Ουκρανία βρίσκεται 7η στην παγκόσμια κατάταξη με τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, διαθέτοντας 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Είναι όμως τρίτη μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια, η οποία καλύπτει περισσότερο από το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ακολουθούν η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Πυρηνική ενέργεια: Ευχή ή κατάρα;

Τα πυρηνικά εργοστάσια διχάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι η όγδοη μεγαλύτερη δύναμη παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, σχεδιάζει όμως τη σταδιακή κατάργησή της και το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων. Από την άλλη πλευρά, το όραμα της Γαλλίας για πράσινη ανάπτυξη περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των πυρηνικών αντιδραστήρων. 

Εν γένει, η ζήτηση για καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μια εναλλακτική λύση.

Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη πηγή φθηνής και καθαρής ενέργειας, όμως το υψηλό κόστος κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να μην παράγει ρύπους που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, όμως τα πυρηνικά απόβλητα αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. 

Παρότι οι σύγχρονες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, η κοινή γνώμη παραμένει αρνητική απέναντι στην πυρηνική ενέργεια, εστιάζοντας σε πυρηνικά δυστυχήματα, όπως αυτό του Τσερνόμπιλ και της καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το 2011.

Μετά τη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία -μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας- προσανατολίζεται στο σταδιακό κλείσιμο των 33 πυρηνικών της αντιδραστήρων. 

Διαβάστε επίσης: 

Ζαπορίζια όπως Τσέρνομπιλ; Οι ειδικοί απαντούν

Πόσους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει η Ουκρανία;

Μακρόν: Αναγεννάται η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας – Ανακοίνωσε 6 νέους αντιδραστήρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News