Green Economy Κυριακή 27/02/2022, 18:07
GREEN ECONOMY

Πώς η Γερμανία θα κόψει τον «εθισμό» από το ρωσικό αέριο

Δημιουργεί δύο νέους σταθμούς LNG

Πώς η Γερμανία θα κόψει τον «εθισμό» από το ρωσικό αέριο

Υπέρ της κατασκευής νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τάσσεται πλέον η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, μετά και τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. 

Λίγες ημέρες μετά το πάγωμα της αδειοδότησης του Nord Stream 2, ο οποίος φιλοδοξούσε να μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι η χώρα θα «κινηθεί γρήγορα» για να χτίσει δύο τερματικούς σταθμούς LNG. 

Πρόκειται για μια δήλωση, η οποία σηματοδοτεί μια σημαντική ενεργειακή στροφή. Κι αυτό, διότι μέχρι πρότινος τα projects LNG ήταν έργο κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, για πρώτη φορά στη Γερμανία, αποτελούν πλέον υπόθεση και του κράτους.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μάς δείχνουν ότι η υπεύθυνη ενεργειακή πολιτική δεν είναι αναγκαία μόνο για την οικονομία και το κλίμα. Είναι αναγκαία και για την ασφάλεια μας» δήλωσε ο Σολτς από το βήμα του Κοινοβουλίου. 

«Θα αλλάξουμε πορεία για να ξεπεράσουμε την εξάρτηση μας από μεμονωμένους ενεργειακούς προμηθευτές» πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή αερίου της χώρας (καλύπτει άνω του 50% των αναγκών σε αέριο). 

Οι εν λόγω δηώσεις, επί της ουσίας, αποτυπώνουν την πεποίθηση ότι η Ευρώπη αποκωδικοποιεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως ένα γεγονός που έρχεται βάλει τέλος στον μακροχρόνιο εθισμό από το φυσικό αέριο. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι έχουν ληφθεί ή αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προσωρινή επαναλειτουργία ορισμένων εργοστασίων ορυκτών καυσίμων, αλλά και τη διατήρηση της πυρηνικής ενέργειας. 

Διαβάστε επίσης 

Μπορεί η Ευρώπη να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο; 

Eurasia Group: Έχει αρκετό φυσικό αέριο για να βγάλει τον χειμώνα η Ευρώπη; 

Καταιγίδα στις αγορές: Νέα ιστορικά υψηλά σε μέταλλα, ενέργεια και… ψωμί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News