Green Economy Τετάρτη 23/02/2022, 16:06
GREEN ECONOMY

Κομισιόν για πάγωμα NordStream 2: Δεν θα επηρεάσει το φυσικό αέριο

Καθησυχαστική η Mαγκρέτε Βεστάγκερ για την αναστολή έγκρισης του αγωγού από τη Γερμανία.

Κομισιόν για πάγωμα NordStream 2: Δεν θα επηρεάσει το φυσικό αέριο

Nα ηρεμήσει τα πνεύματα για την αναστολή της έγκρισης του αγωγού NordStream 2 από τη Γερμανία επιχείρησε εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επηρεαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς ο αγωγός δεν λειτουργούσε ούτως ή άλλως.

Όπως εξήγησε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαγκρέτε Βεστάγκερ, αυτή τη στιγμή έχει «παγώσει» η έγκριση του NordStream2, η οποία είναι αναγκαία πριν τη λειτουργία του.

«Δεν υπάρχει αέριο στον αγωγό NordStream 2. Έτσι, η αναστολή της διαδικασίας έγκρισης δεν μπορεί να έχει κάποια συνέπεια στις τιμές του φυσικού αερίου. Υποστηρίζουμε πλήρως τις γερμανικές αρχές» ανέφερε η Βεστάγκερ.

Ανίστοιχα, χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αναφέρει στην τακτική ενημέρωση Τύπου ότι ο αγωγός δεν λειτουργεί ακόμη και δεν μεταφέρει ενέργεια στη Γηραιά Ήπειρο.

«Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός από έναν υπάρχοντα προμηθευτή… Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση» είχε δηλώσει.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ από τη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την Τρίτη το «πάγωμα» της διαδικασίας πιστοποίησης του NordStream 2, o οποίος είναι έτοιμος για χρήση και ανέμενε απλά το επίσημο «πράσινο φως» από Βερολίνο και Ε.Ε.

Από τη μεριά της, η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την εξέλιξη αυτή, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει πως ελπίζει ότι η καθυστέρηση στην έγκριση του αγωγού θα είναι προσωρινή.

Ο αγωγός NordStream 2 έχει κατασκευαστεί από τη ρωσική Gazprom κι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, με σκοπό να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας (παρακάμπτοντας τα εδάφη της Ουκρανίας και της Πολωνίας).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurasia Group: Έχει αρκετό φυσικό αέριο για να βγάλει τον χειμώνα η Ευρώπη;

Κομισιόν: Καθησυχαστική για το ενδεχόμενο να παγώσει ο NordStream 2

Κρεμλίνο για αναστολή Nord Stream 2: Ελπίζουμε ότι η απόφαση είναι προσωρινή

H Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News