Green Economy Δευτέρα 14/02/2022, 19:17
GREEN ECONOMY

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Συνεχίζουν να στηρίζουν πετρελαϊκές παρά τις δεσμεύσεις

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Συνεχίζουν να στηρίζουν πετρελαϊκές παρά τις δεσμεύσεις

Περισσότερα από 28,6 δισ. ευρώ έχουν διοχετεύσει οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή τους, παρότι λιγότερο από ένα χρόνο πριν δεσμεύτηκαν για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021, οι τράπεζες αναγνώρισαν τον κεντρικό ρόλο που παίζουν στην ενεργειακή μετάβαση και δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο τραπεζικής ένωσης με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών να θέσουν στόχους για μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του ShareAction, 25 από τις τράπεζες που υπέγραψαν, μεταξύ αυτών η HSBC, η Barclays και η BNP Paribas, ενέκριναν δάνεια και άλλου είδους χρηματοδότηση σε 50 επιχειρήσεις με μεγάλα επεκτατικά σχέδια στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στις πετραλαϊκες που δέχθηκαν τα κονδύλια συγκαταλέγονται οι ExxonMobil, η οποία έχει αντισταθεί στις απαιτήσεις των μετόχων για μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, αλλά κι η Aramco και η Shell, η BP, οι οποίες σημείωσαν υψηλή κερδοφορία εξαιτίας των εκρηκτικών τιμών φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από το 2016 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διοχετεύσει χρηματοδότηση ύψους 459 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ οι επιστήμονες που ειδικεύονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά και οικονομολόγοι που παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, έχουν επισημάνει ότι η μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, όλο και περισσότεροι πλέον κλίνουν στην πεποίθηση ότι οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο θα μπροούσαν να είναι και επιζήμιες οικονομικά σε βάθος χρόνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Η κλιμάκωση στην Ουκρανία φέρνει νέα άνοδο στις τιμές ενέργειας

Ταξίδια με περιβαλλοντική συνείδηση – Οι πόλεις με τα περισσότερα «πράσινα» ξενοδοχεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News