Green Economy Δευτέρα 14/02/2022, 13:45
GREEN ECONOMY

Μεγάλη δυναμική στους ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης – Σε εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2026

Μεγάλη δυναμική στους ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης – Σε εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2026

Σε δύο ταχύτητες αναπτύσσεται ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης τα τελευταία χρόνια με αφενός τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αυξάνονται σταθερά, αφετέρου τον αριθμό των ιδιωτικών και δημόσιων φορτιστών να μένει πίσω. Ωστόσο, όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα της Juniper Research, οι σταθμοί φόρτισης και συγκεκριμένα οι ιδιωτικοί θα αποκτήσουν ισχυρή δυναμική τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, χάρη στην μείωση του κόστους φόρτισης στο σπίτι, αλλά και της άνεσης που προσφέρει, ο συγκεκριμένος κλάδος πρόκειται να αναπτυχθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Από αξία 3,4 δισ. δολαρίων το 2021, η αγορά προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 16 δισ. δολάρια παγκοσμίως το 2026.

Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 21 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρο τον κόσμο που θα διαθέτουν φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε μόλις 2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Juniper Research αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης, που επίσης έχουν κερδίσει μομέντουμ, παράλληλα θα αναπτύσσονται και οι ιδιωτικοι στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Οι σταθμοί σε κατοικίες είναι βολικοί και χαμηλότερου κόστους σε σχέση με άλλες εναλλακτικές, ενώ την ευθύνη να στηρίξουν την εγκατάσταση ιδιωτικών φορτιστών φέρουν τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και οι κυβερνήσεις, ώστε να διασφαλίσουν το μέλλον της ηλεκτροκίνησης», τονίζει ο συντάκτης της σχετικής έρευνας Nick Maynard.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα προτείνει σε κατασκευαστές σταθμών φόρτισης και αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεργαστούν. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Juniper Research, θα μπορέσουν να δώσουν κεντρικό ρόλο στους κεντρικούς σταθμούς φόρτισης σε σχέση με την πράσινη μετάβαση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτροκίνηση: Γιατί οι χαμηλές ταχύτητες στην Ελλάδα;

Ανάπτυξη δύο ταχυτήτων στην ευρωπαϊκή ηλεκτροκίνηση

Eurostat: Ποιες χώρες παράγουν τα περισσότερα σκουπίδια – Πόσα παράγει η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News