Green Economy Παρασκευή 11/02/2022, 14:36
GREEN ECONOMY

Ε.Ε.: Αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση του «greenwashing»

Ε.Ε.: Αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση του «greenwashing»

Δράση για την καταπολέμηση του λεγόμενου «greenwashing» αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη ρυθμιστική αρχή εποπτείας των αγορών να δηλώνει ότι εργάζεται προς έναν νομικό ορισμό του.

Ως «greenwashing», ορίζεται η αξιολόγηση επενδύσεων με κριτήρια ESG (Environment, Society, Governance, Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), τα οποία όμως παρουσιάζονται με υψηλότερη βαθμολογία από εκείνη που έχουν πραγματικά. 

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, είναι να κατευθύνονται τρισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις που χαρακτηρίζονται βιώσιμες και πράσινες και επί της ουσίας δεν είναι. 

Επί του παρόντος και μην έχοντας ορισθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να ορίζει το «greenwashing», λίγες είναι οι εταιρείες ή οι επενδύσεις στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο για παραποίηση των ESG διαπιστευτηρίων τους. 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δήλωσε ότι ένα ιδανικό σενάριο θα ήταν η αντιμετώπιση του «greenwashing» να γινόταν με βάση ένα πλήρες σύνολο κανόνων που θέτουν όρια στην αγορά και στις παράνομες πρακτικές.

«Ωστόσο, υπάρχει τώρα πραγματική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το “greenwashing” χωρίς καθυστέρηση, ακόμη κι αν όλα τα νομοθετικά πλαίσια δεν έχουν ακόμη τεθεί πλήρως σε εφαρμογή», αναφέρει η ESMA στο έγγραφό της για τον οδικό χάρτη που αφορά τη βιωσιμότητα, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή και περιλαμβάνει τις εργασίες που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Ο ορισμός του «φαινομένου του greenwashing» μπορεί να βοηθήσει το εποπτικό έργο των ρυθμιστικών αρχών με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, ανέφερε η ESMA.

Η Ε.Ε. θα δημοσιεύσει τις νέες απαιτήσεις της για τα ESG κριτήρια για τις εταιρείες και τις διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, καθώς και μια «ταξινομία» ή ένα κατάλογο με το τι μπορούν να θεωρηθούν «πράσινες» επενδύσεις.

«Η διασφάλιση της συνεπούς και αποτελεσματικής εφαρμογής ενός εγχειριδίου κανόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην Ε.Ε. είναι το κλειδί για την πρόληψη», τονίζει η ESMA.

Νωρίτερα στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, η ESMA δήλωσε ότι διεξάγει ελέγχους στους ESG παράγοντες τους οποίους χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να τους βοηθήσουν στην επιλογή βιώσιμων επενδύσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο ρόλος των παραγόντων ESG στη διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου

Πιο ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον οι νέοι των αναδυόμενων χωρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News