Green Economy Πέμπτη 10/02/2022, 18:41
GREEN ECONOMY

Μακρόν: Αναγεννάται η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας – Ανακοίνωσε 6 νέους αντιδραστήρες

Μακρόν: Αναγεννάται η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας – Ανακοίνωσε 6 νέους αντιδραστήρες

Τουλάχιστον έξι νέους πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία τις επόμενες δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εναποθέτοντας τις ελπίδες για πράσινη μετάβαση στη χώρα στην πυρινική ενέργεια.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία EDF θα ανεγείρει και θα διαχειρίζεται τα νέα πυρηνικά εργοστάσια. Επίσης, εξήγησε πως το κράτος θα χρημοδοτήσει την EDF, προκειμένου να φέρει σε πέρας τον φιλόδοξο στόχο.

«Αυτό που η χώρα μας χρειάζεται, και τα θεμέλια υπάρχουν είναι η αναγέννηση της πυρηνικής βιομηχανίας της Γαλλίας», τόνισε ο Μακρόν σήμερα, παρουσιάζοντας την νέα ενεργειακή στρατηγική της χώρας.

Παράλληλα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θέλει να επιμηκύνει τη λειτουργία παλαιότερων πυρηνικών εργοστασίων στα 50 χρόνια, ή τουλάχιστον σε περισσότερα από 40 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα, εφόσον προκύψει ότι είναι ασφαλές.

Επίσης, ανακοίνωσε πως θα επιταχύνει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των offshore ανεμογγενητριών στη Γαλλία.

Οι ανακοινώσεις Μακρόν κατοχυρώνουν τη δέσμευση της Γαλλίας για ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, ο ίδιος ο Μακρόν αλλά και ο προκάτοχός του στην προεδρία της Γαλλίας είχαν υποσχεθεί πως η συμβολή της πυρηνικής θα μειωθεί στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο ο ενεργειακός κολοσσός της Γαλλίας, η EDF βρίσκεται εν μέσω «καταιγίδας», αφού αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβαίνει τους προϋπολογισμούς στα νέα πυρηνικά εργοστάσια σε Γαλλία και Βρετανία. Επίσης, ορισμένοι από τους παλαιότερους αντιδραστήρες έχουν διαβρωθεί.

Η EDF εκτιμά πως το κόστος για έξι νέους αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) ανέρχεται περίπου στα 50 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τα πυρηνικά της Γαλλίας βάζουν «φωτιά» στις τιμές ρεύματος

EDF: Η κρίση του πυρηνικού κολοσσού δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News