Green Economy Τετάρτη 2/02/2022, 11:36
GREEN ECONOMY

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Έως 8.000 ευρώ η επιδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Έως 8.000 ευρώ η επιδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αύξηση της επιδότησης για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο 30% από 20% και έως το ποσό των 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα και νέες αυξημένες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που αναμένεται να ανοίξει μέσα τον Απρίλιο με αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021 και συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα νησιά, ενώ στα υψηλά επίπεδα του 40% με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ του πρώτου προγράμματος παραμένουν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, που κάλυψαν τη μερίδα του λέοντος του πρώτου προγράμματος (69%), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή.

Το νέο πρόγραμμα δίνει έμφαση στους εταιρικούς στόλους αυτοκινήτων, αυξάνοντας την επιδότηση, αλλά και τον επιτρεπόμενο αριθμό επιδοτούμενων οχημάτων στα 20 από 3 έως σήμερα και 6 για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα νησιά, με την επιδότηση να αυξάνεται από 15% στο 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ. Προβλέπει επίσης κατάργηση της υποχρέωσης εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης (leasing), ενώ δίνει τη δυνατότητα επιδότησης σε ποσοστό 40% για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων και για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενοικίασης ποδηλάτων τουρισμού και διανομής φαγητού κατ’ οίκον.

Σημαντική επιδότηση που θα αγγίξει τις 22.500 ευρώ θα υπάρξει και για την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με ηλεκτροκίνητα μέσω ξεχωριστού προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος που έχει τεθεί στον κλιματικό νόμο είναι η κυκλοφορία μόνο ηλεκτροκίνητων ταξί στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 2025.

Με την εκκίνηση του νέου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και την αξιοποίηση κεφαλαίων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης επιχειρείται μια νέα ώθηση στην ηλεκτροκίνηση, που θα καταστήσει εφικτούς τους στόχους που έχουν τεθεί στον κλιματικό νόμο για κατάργηση της πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έκλεισε με 19.000 αιτήσεις και τζίρο 70 εκατ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων το 69% ήταν τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Κομβικός παράγοντας, πάντως, για τους ρυθμούς ανάπτυξης της νέας αγοράς και την επίτευξη των εθνικών στόχων είναι η επέκταση του δικτύου φόρτισης, με έμφαση στην ποιότητα των εγκαταστάσεων αλλά και στη γεωγραφική κατανομή.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τελικοί χρήστες είναι το ange anxiety λόγω μη επαρκούς ανάπτυξης του δικτύου των υποδομών φόρτισης. «Είναι σημαντικό το δίκτυο να προηγείται των οχημάτων», τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Στο βασικό οδικό δίκτυο, υπάρχει κάλυψη με φορτιστές σε πυκνότητα έως 60 χλμ. και στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, είναι έως το 2025 να υπάρχουν 12.000 σημεία φόρτισης και 25.000 το 2030. Στις υποδομές φόρτισης θα εστιάσει το ΥΠΕΝ, το οποίο σύμφωνα με τη γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια ανάλυση της ελληνικής αγοράς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News