Green Economy Σάββατο 29/01/2022, 14:22
GREEN ECONOMY

Βρετανία: Ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας – Ανακούφιση στις τιμές του ηλεκτρικού

Βρετανία: Ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας – Ανακούφιση στις τιμές του ηλεκτρικού

Ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας, σημείωσαν σήμερα Σάββατο τα αιολικά πάρκα στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που αναμένεται να φέρει προσωρινά ανακούφιση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος της οποίας έχει εκτιναχθεί εξαιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου.

Η παραγωγή από τα αιολικά πάρκα έφθασε έως και τα 14.822 μεγαβάτ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 14.286 μεγαβάτ που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του National Grid. Η μεγάλη αυτή παραγωγή, έφερε την τιμή της ενέργειας για παράδοση στο χρηματιστήριο N2EX στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου, στις 150,59 λίρες ανά μεγαβατώρα.

Η αιολική ενέργεια, ιδιαίτερα η παράκτια, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στον στόχο της Βρετανίας για μηδενικές εκπομπές. Στα σχέδια περιλαμβάνεται ο τετραπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας από τα παράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Σκωτία χορήγησε δικαιώματα για περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της τρέχουσας παραγωγικής δυναμικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η σημερινή μεγάλη ποσότητα παραγόμενης αιολικής ενέργειας δεν οφείλεται μόνο στους ισχυρούς χειμερινούς ανέμους, αλλά και στα νέα παράκτια αιολικά πάρκα που ξεκίνησαν να λειτουργούν από πέρυσι. 

Καθώς περισσότερα έργα εισέρχονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου παράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο που αναπτύσσεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αγγλίας, η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα αυξάνεται περαιτέρω.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Παίρνει μπρος ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Αιολική ενέργεια: Στα 4.451 MW η ισχύς στην Ελλάδα – μειώθηκε η ανάπτυξη

Engie: Τεράστιο λάθος η αποτροπή της ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στη Γαλλία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News