Green Economy Παρασκευή 28/01/2022, 08:57
GREEN ECONOMY

Υψηλότερα όρια ρύπων για τις μονάδες φυσικού αερίου προτείνει η Ελλάδα

Υψηλότερα όρια ρύπων για τις μονάδες φυσικού αερίου προτείνει η Ελλάδα

Πολλαπλά σενάρια που μπορούν να προσαρμοστούν στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη του φυσικού αερίου στην πράσινη ταξινομία παρέχει η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τα κράτη-μέλη, η οποία ολοκληρώθηκε προχθές, έπειτα από δύο μικρές παρατάσεις. Μέσω των εναλλακτικών σεναρίων η Ελλάδα επιδιώκει είτε την αύξηση των προβλεπόμενων ορίων στις εκπομπές CO2 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, είτε την επέκταση των χρονικών ορίων προσαρμογής για την αλλαγή καυσίμων, με ποσοστά ανάμειξης υδρογόνου.

Στον ίδιο άξονα κινείται και η γερμανική πρόταση για το φυσικό αέριο προς την Επιτροπή, όπως διατυπώθηκε στην επιστολή του Βερολίνου προς τις Βρυξέλλες, μαζί με την κάθετη αντίθεσή του στη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινομία, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη και δαπανηρή», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή. 

Η Ελλάδα προτείνει αύξηση του ανώτατου ορίου εκπομπών CO2 για τις μονάδες φυσικού αερίου από τα 279 gr/KWh που θέτει η Επιτροπή στο προσχέδιο της πρότασής της στα 380-400 gr/KWh, με το επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία με αυτά τα όρια εκπομπών. Παράλληλα προτείνει κατάργηση των ενδιάμεσων στόχων για την αλλαγή καυσίμου με ποσοστά ανάμειξης υδρογόνου (30% έως το 2026 και 55% έως το 2030) και προσαρμογή σε ποσοστό 100% το 2040, με το σκεπτικό ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια τόσο μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες πράσινου υδρογόνου στην Ε.Ε., ενώ και γι’ αυτές που θα προκύψουν προτεραιότητα θα έχει η βιομηχανία. Μια αντίστοιχη πρόταση για τη χρονική προσαρμογή αλλαγής καυσίμου των μονάδων φυσικού αερίου, με κατάργηση των ενδιάμεσων ορίων και 100% προσαρμογή το 2036 κατέθεσε και η Γερμανία.

Εναλλακτική πρόταση διατυπώνει η Ελλάδα και για την αντικατάσταση ρυπογόνων μονάδων (άνθρακα, λιγνίτη, πετρελαίου) με μονάδες φυσικού αερίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση μονάδων με απόλυτη αναλογία ισχύος και προτείνει αντικατάσταση βάσει ισχύος, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε.

Οι συμμαχίες

Η τύχη της ελληνικής πρότασης θα κριθεί από τις συμμαχίες στο εσωτερικό των κρατών-μελών της Ε.Ε. και φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη –πέραν των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που παρουσιάζουν υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο– της Ιταλίας και της ισχυρής Γερμανίας, που μαζί με την Αυστρία και το Λουξεμβούργο πρωτοστατούν κατά της γαλλικής πρότασης για τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης.

Αστάθμητο παράγοντα αποτελούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις Γαλλίας –  Γερμανίας στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι αν τα πράγματα δυσκολέψουν πολύ για τη γαλλική πρόταση, τότε η Γαλλία θα στραφεί κατά του φυσικού αερίου. Παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο η Γαλλία να επιδιώξει η όλη διαδικασία να οδηγηθεί σε παράταση, στην περίπτωση που διαφανεί ότι οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την πυρηνική ενέργεια, δεδομένου ότι θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν ενόψει των εκλογών, αφού από τον Δεκέμβριο έχει σηκώσει πολύ ψηλά το θέμα μέσω σειράς πρωτοβουλιών.

Η διαδικασία

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να κατατεθεί στο Κολέγιο Επιτρόπων το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τέσσερις συν δύο μήνες για να εξετάσουν την απόφαση, η οποία μπορεί να ανατραπεί μόνο με την ψήφο της (απλής) πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών ή της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών (τουλάχιστον 20 κράτη-μέλη που να αποτελούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ενωσης).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News