Green Economy Κυριακή 23/01/2022, 13:31
GREEN ECONOMY

Πτολεμαΐδα 5: Σε διαδικασία ελέγχου η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ

Πτολεμαΐδα 5: Σε διαδικασία ελέγχου η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ

Σε διαδικασία δοκιμασιών και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έχουν εισέλθει οι εργασίες κατασκευής της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. 

Τεχνικοί της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ, μηχανικοί της Mitsubishi Power από την Ιαπωνία και Γερμανοί μηχανικοί της Mitsubishi Power Europe βρίσκονται στο εργοστάσιο, προκειμένου να «τεστάρουν» τα χιλιάδες κομμάτια του μηχανολογικού εξοπλισμού, να ελέγξουν τα δεκάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων και σωληνώσεων υπέρθερμου ατμού και νερού, καθώς και την μεμονωμένη λειτουργία εκατοντάδων επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. 

Κι όλα αυτά, πριν το λιγνιτικό εργοστάσιο εισέλθει σε τελική δοκιμαστική λειτουργία.  

«Εδώ και τρεις ημέρες με την βοήθεια ειδικών λεβήτων diesel βρισκόμαστε στην διαδικασία της ξήρανσης πλινθοδομών κάθε σημείου της μονάδας προκειμένου να απομακρύνουμε την υγρασία που είναι εγκλωβισμένη στο εσωτερικό τους» ανέφερε ο Ανέστης Κεφαλάς, εκπρόσωπος της ΔΕΗ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ 

Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, όπως έσπευσε να εξηγήσει, εμφανίζονται οι υδρατμοί να βγαίνουν από τον πύργο ψύξης της μονάδας ύψους 120 μέτρων». 

Οι εργασίες ελέγχου θα διαρκέσουν για περίπου 15 ημέρες». 

Την ίδια ώρα, τα έργα υποδομών για τη μεταφορά του λιγνίτη (ταινιόδρομοι κλπ.) θα ολοκληρωθούν τους επόμενους τρεις μήνες. Επίσης ο αγωγός μεταφοράς θερμού ατμού προς την Τηλεθέρμανση (T/Θ) Πτολεμαΐδας θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα, στόχος της αναδόχου εταιρίας αλλά και της ΔΕΗ είναι αρχές Σεπτεμβρίου η μονάδα να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, αρχικά υπό την ευθύνη του αναδόχου. 

Στην συνέχεια θα περάσει σε φάση μικτής λειτουργίας και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 η «Πτολεμαΐδα 5», αφού περάσει στην ευθύνη της ΔΕΗ, θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και θα συνδεθεί στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας ανέρχεται στα 660 MWe μικτά (615 MWe καθαρής ισχύος) με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWth για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μονάδα θα είναι η τελευταία λιγνιτική στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Έως το 2030, άλλωστε, η «Πτολεμαΐδα 5» αναμένεται να μετατραπεί σταδιακά σε μονάδα φυσικού αερίου.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες: Συμφωνία για δανεισμό 530 εκατ. ευρώ

Motor Oil – ΔΕΗ: Κοινή προσπάθεια για πράσινο υδρογόνο στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News