Green Economy Σάββατο 15/01/2022, 14:23
GREEN ECONOMY

Ρωσία: Αρνείται κάθε ανάμειξη στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Ρωσία: Αρνείται κάθε ανάμειξη στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Κατηγορηματικά αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης η Ρωσία διά στόματος του αντιπροέδρου της σήμερα Σάββατο, απαντώντας έτσι στους ισχυρισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), με τους οποίους στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας υποστήριξε ότι περιορίζει τις προμήθειες προκειμένου να συνεχίζεται να αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι περιορίζει τις προμήθειες στην αγορά spot παρά τις υψηλές τιμές, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις κατά ένα τρίτο τουλάχιστον. 

«Ούτε η Ρωσία ούτε ο κύριος εξαγωγέας μας η Gazprom έχουν καμία σχέση (με την ενεργειακή κρίση)», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ στην κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Όπως ξεκαθάρισε, η χώρα του έχει «παραδώσει σημαντικά περισσότερα αποθέματα» σε χώρες όπως η Γερμανία και η Τουρκία που έχουν εξαντλήσει τα συμβατικά τους όρια.

Ο Νόβακ κατηγόρησε «την κοντόφθαλμη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επί πολλά χρόνια έχει σκόπιμα αποφύγει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις και θέλει να μειώσει την εξάρτηση του ενεργειακού της κλάδου από τη Ρωσία».

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει εκτινάξει σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά ρεκόρ τις του φυσικού αερίου και της ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από μια δεκαετία, την ώρα που οι δύο πιο κρύοι μήνες του έτους μόλις έχουν ξεκινήσει.

Αυτό που φρόντισε να επισημάνει ο Νόβακ, είναι ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να αυξήσει τις παραδόσεις σε φυσικό αέριο, ωστόσο θέλει να υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις στην παραγωγή της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News