Green Economy Τρίτη 11/01/2022, 20:06
GREEN ECONOMY

Γερμανία: Δίνει μάχη με το χρόνο για το περιβάλλον

Γερμανία: Δίνει μάχη με το χρόνο για το περιβάλλον

Έκκληση προς το γερμανικό λαό απηύθυνε ο νέος Γερμανός υπουργός προστασίας περιβάλλοντος, Robert Habeck, για την πραγματοποίηση του «γιγαντιαίου έργου» της κλιματικής ουδετερότητας.

Στο πλαίσιο παρουσίασης των φιλόδοξων σχεδίων του, ο υπουργός τόνισε ότι η επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος αποτελεί ταυτόχρονα μία κοινωνική και οικονομική δοκιμασία, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία.

Ο Habeck επεσήμανε ότι απαιτείται να τριπλασιαστεί ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων, δηλώνοντας ότι η Γερμανία είναι σε μάχη με το χρόνο. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, η Γερμανία θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20-25%.

Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται ένα τεράστιο εθνικό debate, προκειμένου να επιτευχθούν τα σχέδια που έχει θέσει το υπουργείο του. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατά τον ίδιο οφείλει να «κερδίσει» μία μεγάλη μερίδα του κόσμου και να τους πείσει ότι οφείλουν να περάσουν στην πράσινη οικονομία.

Οι «ελαφρώς φιλόδοξοι» στόχοι του υπουργείου, όπως τους χαρακτήρισε ο Habeck θα οδηγήσουν τη χώρα στην κλιματική ουδετερότητα. Η Γερμανία είναι πολύ πίσω όσον αφορά το στόχο της για παροχή ενέργειας κατά το 80% από ΑΠΕ μέχρι το 2030, όπως τόνισε ο ίδιος. Επίσης, δεν πλησιάζει ούτε στη μείωση των αέριων ρύπων κατά 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το 42% της ενέργειας έρχεται από ανανεώσιμες, ενώ η Γερμανία προσβλέπει μέχρι το 2045 να είναι κλιματικά ουδέτερη.

Εκτός από «φρέσκο» τρόπο σκέψης από το λαό, ο Habeck δήλωσε ότι απαιτείται τεράστια αναδιάρθρωση των διαδικασιών σχεδιασμού και ανέγερσης κτηρίων, καθώς και αλλαγές στη βιομηχανία και μείωση της γραφειοκρατίας. Επίσης, δήλωσε πως θα πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ σε όλα τα νέα κτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πράσινοι έχουν δεσμευτεί για την κάλυψη του 2% του γερμανικού εδάφους με μηχανισμούς ΑΠΕ, όπως ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάνελ και υδροηλεκτρική ενέργεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη

Η Νο.1 απειλή για την Ανταρκτική είναι οι… θαλάσσιοι οργανισμοί

Γερμανία: Φρένο στους περιβαλλοντικούς στόχους του 2022 – Δυσκολίες στην πράσινη μετάβαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News