Green Economy Τρίτη 11/01/2022, 16:11
GREEN ECONOMY

Γερμανία: Μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 25% για να επιτύχει τους στόχους του 2030

Γερμανία: Μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 25% για να επιτύχει τους στόχους του 2030

Με ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες βρίσκεται αντιμέτωπη η Γερμανία, καθώς προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή έως το 2030 θα πρέπει να μειώσει κατά σχεδόν 25% τη χρήση ενέργειας για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Αυτό υποστήριξε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρουσιάζοντας μια έκθεση η οποία αναλύει τα δεδομένα αυτά.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία συμμετέχει το κόμμα των Πρασίνων του Χάμπεκ, καταβάλει προσπάθειες να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δίχως όμως να επιβαρύνει υπερβολικά τους καταναλωτές, ιδίως τα νοικοκυριά των οποίων το κόστος για την ενέργεια αυξάνεται εδώ και μήνες λόγω των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Προκειμένου να πετύχει τον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η Γερμανία θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20-25%, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου.

«Το έργο είναι μεγάλο. Είναι τεράστιο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Καταφέραμε να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 15 εκατ. τόνους κατά μέσο όρο για κάθε χρόνο από το 2010 έως το 2020 και από το 2022 έως το 2030 πρέπει να τις μειώσουμε κατά 40 εκατ. τόνους ετησίως, κατά μέσο όρο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Αυτό θα αποτελεί ένα βήμα προς τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών για «καθαρό μηδέν» έως το 2050, που έχει τεθεί σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι χειρότερες υπερβολές της κλιματικής αλλαγής.

Εντούτοις η Γερμανία αναγκάστηκε να θέσει έναν πολύ πιο αυστηρό στόχο έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πέρυσι για μια υπόθεση με μια νεαρή γυναίκα, η οποία ισχυρίσθηκε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα καταστρέψει την οικογενειακή της φάρμα.

Ο Χάμπεκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη σημερινή δυναμικότητα της χερσαίας αιολικής ενέργειας της Γερμανίας από τα 2 gigawatts σε 5 GW έως το επόμενο έτος και 10 GW έως το 2027, προσθέτοντας ότι η κρατική στήριξη για τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα είναι πιθανό να παραμείνει για άλλα 20 χρόνια.

Κάθε gigawatt αιολικής ενέργειας εξοικονομεί περί των 1,3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας.

Η Γερμανία θα εξακολουθεί να χρειάζεται το φυσικό αέριο ως εφεδρεία τις ημέρες που είναι περιορισμένος ο αέρας ή ο ήλιος, ενώ θα κατασκευάζει τις υποδομές για το υδρογόνο, όμως ο Χάμπεκ τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως μακροπρόθεσμη αντικατάσταση των άλλων ορυκτών καυσίμων. «Ο άνθρακας δεν θα πρέπει απλώς να αντικατασταθεί από το αέριο, τότε θα επιστρέψουμε στην αρχή».

Τα γερμανικά νοικοκυριά με μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάτω των 1.300 ευρώ διέθεσαν σχεδόν το 10% των συνολικών δαπανών στην ενέργεια το 2020, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα ετήσια στοιχεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, το ενεργειακό κόστος αποτέλεσε το 6,1% των καταναλωτικών δαπανών, από 5,8% το 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη

Ε.Ε.: Χρειάζονται επενδύσεις 500 δισ. ευρώ στην πυρηνική ενέργεια

Κομισιόν: Αυστηρά τα κριτήρια για να καταστεί «πράσινο» το φυσικό αέριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News